Koncert Laurea Mundi

Koncert       Laurea      Mundi

Laurea Mundi – koncert svjetskih zborskih laureata, koji će Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka u sklopu Osječkoga ljeta kulture održati u srijedu, 4. srpnja 2018. godine, s početkom u 20,30 sati, u atriju Arheološkoga muzeja u Tvrđi.

Posrijedi je zapravo tradicionalni godišnji koncert koji Lipa redovito održava krajem svake sezone. No, ovaj će koncert biti poseban jer je posvećen obilježavanju novoga velikog međunarodnog uspjeha Društva, ostvarenoga na susretu svjetskih zborskih laureata 3. International Choral Celebration and Laurea Mundi, koji je od 18. do 22. svibnja 2018. godine održan u Budimpešti. Na tom velikom međunarodnom zborskom događaju okupilo se 28  višestruko nagrađivanih pjevačkih zborova iz 11 zemalja, a lipašice i lipaši dobili su počasno mjesto uspješno se predstavivši brojnoj publici na čak pet nastupa na različitim lokacijama u Budimpešti, uključujući i svečani koncert otvaranja (Opening Concert). Pri tome najveća je atrakcija bila gala izvedba cjelovitoga oratorija Messiah Georga Friedricha Händela, jednoga od glasovitih djela za soliste, zbor i orkestar. U velikoj Müpa National Concert Hall, uz četvero vokalnih solista i uz instrumentalnu pratnju orkestra Budafoki Dohnanyi Zenekar, zajednički ga je otpjevalo oko 400 izabranih pjevača iz više zemalja, među kojima i 60-ak lipašica i lipaša. Svojom sjajnom izvedbom oduševili su više od 1500 posjetitelja koji su im priredili višeminutne ovacije. Posebno lijepo iznenađenje uslijedilo je na gala svečanosti zatvaranja, kada su organizatori i stručno povjerenstvo susreta, oduševljeni izvedbama, Lipi dodijelili titulu svjetskih zborskih laureata s najvišom pohvalom (Laurea summa cum laude) i medalju za izvrstan umjetnički doseg. Zbog svega navedenoga ovaj nastup nosi prigodan naziv Laurea Mundi, a njegov program čine pjesme koje je Lipa u različitim prigodama izvodila tijekom boravka u Budimpešti.

Na koncertu će lipašice i lipaši a cappella ili uz pratnju nekoliko instrumenata (klavir, cajon bubanj, viseće zvono), otpjevati 15-ak raznovrsnih i stilski različitih skladbi domaćih i inozemnih skladatelja. Tako će uz, primjerice, izabrane zborske dijelove iz oratorija Messiah, lipašice i lipaši otpjevat će i nekoliko atraktivnih, ležernijih i opuštenijih pjesama, idealnih za ljetno doba. Ulaz je slobodan. Zborom će, naravno, ravnati dugogodišnja dirigentica prof.Valerija Fischbach, a program je pripremljen u suradnji s kodirigenticama, prof. Ozanom Tomić i prof. Lidijom Neznanović.  

lipa-laurea-mundi-koncert-oljk-plakat-final-010718.jpg

Fotografija: Gala izvedba oratorija "Messiah" G. F. Händela u Müpa National Concert Hall u Budimpešti

Plakat koncerta: Dizajn - Krešimir Levak