Koncertni ciklus grada: glasovir i violina

Koncertni ciklus grada: glasovir i violina

M. Bašić, fotografija Glas Slavonije

Grad Osijek poziva na koncert Marija Bašić - violina i Petra Gilming - glasovir u sklopu Koncertnog ciklusa Grada, koji će se održati u srijedu 14. ožujka u 19 sati i 30 minuta u Muzeju Slavonije .

MARIJA BAŠIĆ (Osijek, 1996.) u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku završila je osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu u klasi prof. Eve Hühn, a trenutačno polazi 4. godinu violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Gorana Končara. Od dosadašnjih postignuća najveća su joj svakako prve nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima 2006., 2008., 2010., 2012. i 2016. godine. Osvojila je i prvo mjesto 12. međunarodnog natjecanja za gudače Bohdan Warchal - Talents for Europe (Slovačka, 2008.), potom prvu nagradu 17. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi - etide i skale (Zagreb, 2011.), kao i prvu nagradu državnog natjecanja u kategoriji komornih sastava 2011. i 2013. godine. Bila je polufinalistica natjecanja Papandopulo 2016. godine. Dobitnica je i prve nagrade 23. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi - etide i skale (Zagreb, 2017.). Zbog postignutih rezultata primila je priznanja Županijskog povjerenstva Osječko-baranjske županije, Agencije za odgoj i obrazovanje u 2008. i 2012. godini. Dobitnica je i nagrade za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskog skladatelja Tomislava Uhlika na natjecanju Mladi virtuozi - etide i skale 2011., kao i nagrade za najbolju izvedbu etide ili capriccia na istom natjecanju ove godine. Nastupala je u više hrvatskih gradova, te izvan Hrvatske u Sigetu (Mađarska) i Subotici (Srbija). Sudjelovala je na više majstorskih tečajeva kod uglednih pedagoga: Eva Hühn (Hrvatska), Marija Vermes (Mađarska), Armin Sešek (Slovenija), Davor Philips (Hrvatska), Asja Kušner (Rusija), Marina Sorokova (Austrija), Leonid Sorokov (Austrija) i Goran Končar (Hrvatska).

Petra Gilming magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana. Laureat je velikog broja nacionalnih i međunarodnih natjecanja, održala je niz recitala u zemlji i inozemstvu, komornih koncerata te nastupa uz orkestre, te surađivala s nizom istaknutih hrvatskih i inozemnih glazbenika. Godine 2015. osvojila je prvu nagradu natjecanja Papandopulo te nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora u kategoriji komornih sastava. Godine 2016. primila je nagradu Dvorane Vatroslava Lisinskog za nastup na Tribini Darko Lukić s Hrvatskim klavirskim triom. Kao članica Trija 1887 dobitnica je nagrade Artists on Globe za najbolje mlade hrvatske glazbenike u 2015. godini. Službeni je korepetitor brojnih seminara i međunarodnih natjecanja. Umjetnička je suradnica na Gudačkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu.