Koncertom Evgenie Epshtein otvoren Mjesec židovske kulture u Osijeku

Koncertom Evgenie Epshtein otvoren Mjesec židovske kulture u Osijeku Koncertom Evgenie Epshtein otvoren Mjesec židovske kulture u Osijeku

Mjesec židovske kulture u Osijeku svečano je otvoren koncertom violinistice Evgenie Epshtein u foajeu Kulturnog centra u Osijeku . .

Evgenia Epsthein predstavila se koncertnim repertoarom koji je oduševio sve prisutne. Violinistica Epshtein rođena je u Rusiji, a violinističko obrazovanje započela je sa samo šest godina. Srednju školu za talentirane glazbenik završila je pod mentorstvom Vladimira Milshteina.

Svoj životni put nastavila je u emigraciji u Izrale, gdje je nastavila studij na Tel avivškoj glazbenoj akademiji.Epshtein se, također, nastavila usavršavati na rotterdamskoj Kraljevskoj akademiji. Suosnivačica je Aviv gudačkog  kvarteta s kojim je ostvarila brojne uspjehe na prestižnim međunaro9dnim natjecanjima i nastupala diljem svijeta.

Osobita je ovo čast za grad Osijek i Židovsku općinu Osijek. Evgenia Epsthein za ovaj je koncert odabrala djela Borisa Papandopula, Yurija Polovitskog, Bibera i Prokofjeva. Koncert je održan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera u Kulturnom centru u Osijeku, a zanimljivo probranim repertoarom posebno je oduševila osječku publiku. 

Ovim koncertom započeo je Mjesec židovske kulture, kojim će se u narednih mjesec dana kroz brojne aktivnosti, u suradnji s kulturnim institucijama grada Osijeka, biti održana brojna predavanja, likovne radionice, izložbe, predtsace, književne i filmske večeri.

Koncert Epsthein bila je posebna večer za Osijek, upravo iz razloga što je pedagoginja i umjetnica iznimno cijenjena u svijetu; pa je tako kao solistica nastupala ss Bukureštanskim filharmonijskim orkestrom, Oxfordskim filharmonijskim orkestrom, Zadarskim komornim orkestrom, Splitskim simfonijskim orkestrom i brojnim drugima. Sa svojim recitalima nastupala je u svim najvećim izraelskim koncertnim dvoranama, a snimke njezinih konerata emitirane su u mnogim zemljama svijeta. Nastupala je i u Stockholmu, Parizu, Londonu, Pragu, Beču, Torontu, Ottawi, Zagrebu, Splitu, Varaždinu.