Konferencija: Kibernetička sigurnost 2018.

Konferencija: Kibernetička sigurnost 2018. Konferencija: Kibernetička sigurnost 2018.

Foto: Ž. Bačić

"Kibernetička sigurnost 2018." tema je konferencije koja se 2. put održava u Osijeku i obuhvaća problematiku sigurnosti informacijsko- komunikacijskih tehnologija s naglaskom na Nacionalnu strategiju kibernetičke sigurnosti.

U srpnju ove godine prihvaćen je Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga sa ciljem provedbe mjera za postizanje visoke zajedničke razine kibernetičke sigurnosti u davanju usluga. Sve je na mreži i važnost sigurnosti je sve veća- kaže dekan osječkoga Fakulteta elektrotehnike, računarstva i nformacijskih tehnologija Drago Žagar i dodao kako je i program za studente tome prilagođen.
Industrija je jedna od grana koju treba zaštititi jer je postala sve izloženija- ističe Boris Bajtl voditelj operacija u tvrtki ATOS, a jedan od predavača- predsjednik Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost Aleksandar Klaić podsjeća kako Hrvatska u tome nije početnica, na zaštiti radi deset godina. Ovakvi skupovi su važni jer je bitno povezivanje i razmjena informacija. Državni sektor  RH razvija politiku informacijske sigurnosti  na osnovama NATO i EU sigurnosnih politika, počevši s Nacionalnim programom informacijske sigurnosti, usvojenim 2005. godine, a 2015. je prihvaćena Nacionalna strategija  kibernetičke sigurnosti. Jedan klik miša može nas ostaviti bez vode, struje, zdravstvene skrbi, a industrijsku proizvodnju vrati na sam početak- istaknuto je, što je govori koliki je značaj stalnog istraživanja, učinkovitosti SPAM kampanja, distribuciju BOT-ova ili vjerojatnost da korisnici prihvate lažne identitete za prijatelje na društvenim mrežama.  Za većinu građana, rekla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, kibernetička sigurnost je apstrakcija, ali i na razini Europe 50 posto građana  nema pojma što je to, a 70 posto ne zna kolika je izloženost hakerskim napadima.