Konferencija o procjeni rizika podrijetlom iz hrane

Konferencija o procjeni rizika podrijetlom iz hrane

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je danas u Osijeku kako će proizvodnja dostatnih količina hrane te sigurnost hrane u budućnosti biti najveći izazovi na nacionalnoj, ali i globalnoj razini.

Otvarajući drugu hrvatsku konferenciju o procjeni rizika podrijetlom iz hrane Tolušić je ocijenio kako je situacija sa sustavom kontrole sigurnosti hrane danas puno bolja, čemu su pridonijele i brojne kontrole na terenu, koje se provode u puno većem opsegu nego prijašnjih godina.

To pokazuje da se uz preventivne, a ponekad i represivne aktivnosti, neke stvari mogu popraviti i unaprijediti. Kada je riječ o inspekcijama i onome što radi Ministarstvo poljoprivrede, tu nema povlastica, popusta i "gledanja kroz prste", niti će biti u budućnosti, poručio je ministar Tolušić.
Ocijenio je kako Hrvatska agencija za hranu (HAH), sa sjedištem u Osijeku, u suradnji s drugim institucijama omogućava hrvatskim potrošačima kvalitetnu procjenu rizika i sprječavanje problema, koje može izazvati nekvalitetna te zdravstveno neispravna hrana.
S obzirom da je ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane ulaganje u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj, Tolušić je ocijenio kako su program ruralnog razvoja i EU fondovi neka od rješenja za ruralna područja Hrvatske, kako u budućnosti ne bi opustjela zbog ekonomski uvjetovanih migracija.
Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu (HAH) Andrea Gross-Bošković ističe da slučajevi u kojima se otkriju određeni rizici a javnost obavijesti o povlačenju određenih proizvoda s tržišta pokazuju "da sustav funkcionira i radi svoj posao",
"Iako u životu nema apsolutne sigurnosti, pa tako i u segmentu sigurnosti hrane, ulažemo sve moguće napore kako bi naši građani bili što sigurniji", poručila je Gross-Bošković.
Na dvodnevnoj konferenciji, koja će okupiti  više od 180 sudionika, raspravljat će se o analizi rizika genetski modificirane hrane, komunikaciji o riziku i međunarodnoj suradnji te znanosti o prehrani u službi procjene rizika.
U sklopu konferencije, u suradnji s Organizacijom za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) obilježit će se i Svjetski dan hrane 2017.,  pod krovnom temom "Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj".
Tijekom boravka u Osijeku ministar Tolušić sastat će se s predstavnicima županijskog Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza te posjetiti sklonište za napuštene životinje Udruge "Pobjeda"

O Agrokoru ....

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je kako u slučaju Agrokor svi rade svoj dio posla, uključujući policiju i Državno odvjetništvo, te da će, ako je netko kriv, za to i odgovarati, ali će to utvrditi istraga i započeti izvidi.

Na upit novinara  jesu li on i njegovi prethodnici, bivši ministri poljoprivrede, mogli znati što se događa u Agrokoru s obzirom na velike svote proračunskog novca koje su doznačavani koncernu za proizvodnju, Tolušić je rekao da se "kada se govori o bivšim ministrima, iz dana u dan čudi naknadnoj pameti onih koji imaju nešto za reći o slučaju Agrokor".
Najmanje je upetljana u priču o Agrokoru ova Vlada, a velika većina resornih ministara nije imala nikakve veze s tim. Dio jest, ali se nije u Agrokoru nešto dogodilo zadnjih šest mjeseci ili godinu dana, već u zadnjih 15 do 20 godina, kazao je Tolušić tijekom posjeta osječkom Poljoprivrednom fakultetu.
"I sada su svi oni koji su to znali, odobravali HBOR-ove kredite, prije 4 do 5 godina, kao Gordan Maras, došli naknadnoj pameti i čude se da nešto nije u redu", ističe Tolušić. Znalo se da s Agrokorom nešto nije u redu i ranijih godina, "ali nitko ništa nije poduzimao do ove Vlade".
Poručio je da će Vlada riješiti "ovaj vrući krumpir i dovesti gospodarstvo i cjelokupnu gospodarsku situaciju u normalan smjer".

ministar poljoprivrede T. Tolušić o Agrokoru