"Kreativna budućnost" u Osijeku

"Kreativna budućnost" u Osijeku "Kreativna budućnost" u Osijeku

fotografije Amoreta Bajto HRT Radio Osijek

"Kreativna budućnost" - panel diskusija o gospodarskim, znanstvenim i umjetničkim potencijalima kulturne i kreativne industrije održava se danas u Osijeku u organizaciji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i Akademije za umjetnost i kulturu .

"Kreativna industrija je iznimno zanimljiva tema za raspravu, jer mi na Sveučilištu prepoznajemo i potencijale i kapacitete da se ona unutar Sveučilišta razvija, ali isto tako mislimo da treba pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva", rekao je otvarajući skup prorektor Sveučilišta Robert Raponja.

"Budući da su kulturne industrije počele u Osijeku 40-ih godina prošlog stoljeća, a kreativne još 90-ih, mi smo kao Akademija  sa velikim kulturnim resursom pokrenuli ideju aktivacije mladih kroz primjere dobre prakse u širokom luku tema i mogućnosti", dodao je  prodekan Akademije Anđelko Mrkonjić.

Cilj panel diskusije "Kreativna budućnost" jest okupljanje profesionalaca i znanstvenika iz područja kulturne i kreativne industrije, kreiranje platforme za dijalog o temama i problematici sektora i popularizacija znanosti koja se bavi temama vezanim uz kulturnu i kreativnu industriju. Na ovaj način Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku nastoje postati središnje mjesto znanstvene i stručne rasprave o svim temama relevantnim za problematiku tog sektora.

Panel diskusija Kreativna budućnost na jednom je mjestu okupila četrdesetak stručnjaka iz područja kulturne i kreativne industrije – osječke, regionalne i nacionalne eksperte iz znanosti i prakse, a obuhvatila je više tematskih cjelina: Glazbena industrija i industrija događanja;  Suvremene scenske umjetnosti i filmska industrija;  Kulturni i kreativni turizam;  Izdavaštvo nakladništvo i mediji;  Dizajn i oglašavanje;  Digitalna kultura i industrija računalnih igara;  Intelektualno vlasništvo – Izazovi jedinstvenog digitalnog tržišta EU;  Budućnost KKI sektora i kreativna edukacija.

Organizatori najavljuju da će skup "Kreativna budućnost" u Osijeku postati tradicija.