Krizanteme - "zimske ruže"

Krizanteme - "zimske ruže"

fotografija GS, G.Mitić

Velike svetkovine kršćana, kada se, početkom studenog, sjećamo svojih bližnjih koji više nisu među nama, tradicionalno su u znaku krizantema. Ime su im nadjenuli stari Grci, smatrajući iz "zlatnim cvijećem" (chrysanthemum je riječ grčkog podrijetla, chrysos = zlato; anthemon = cvijet ), poznajemo više od 50 vrsta, a uzgajivači i prodavači na osječkoj Tržnici kažu nam da i ta djelatnost osjeća gospodarsku krizu, da je proizvodnja veća od potražnje, konkurencija trgovačkih centara nelojalna, a cijene već godinama- nepromijenjene.

krizanteme1-za-okrenuti.jpeg

Cvjećari govore o više od 5000 vrsta krizantema različitih oblika, boja i veličina cvjetova. Krizantema se kao rezano cvijeće počela intenzivno uzgajati u našim kajevima unazad 30-tak godina. Vrsta potječe iz istočne Kine gdje je bila poznata još prije Kristova rođenja. U 8. stoljeću prenesena je u Japan, a u 17. stoljeću u Europu gdje se njezin uzgoj značajno povećao zbog povoljne klime i malih zahtjeva za svjetlom, osobito u zaštićenim prostorima. Simboliziraju moć, vječni život, obilje i sreću. Kineski su vrtlari vjerovali  da ima čudesne moći i da vraća izgubljenu životnu snagu te se od njezinog korijena pripravljao eliksir, a od latica i mladica salata. Mnogo je stoljeća kasnije u Japanu postala i nacionalnim cvijetom i otada je vječnu  pjesnicima, glazbenicima i slikarima.Današnje joj je ime nadjenuo švedski botaničar Karl Line opisujući je kao mali žutobijeli cvijet nalik tratinčici sve dok je nisu kultivirali engleski cvjećari. Iako ih hortikulturalni stručnjaci dijele prema latinskim imenima, površni ih ljubitelji razlikuju samo po boji i  izgledu cvjetnih glavica. Uz popularne špine i „ping pong loptice“ , uoči su blagdana Svih svetih posebice tražene i brzo prodavane  rezane krizanteme,  pod nazivom  „kugle“.

krizanteme-za-web.jpegkrizanteme-roza.jpgkrizanteme-zute.jpg

Ovogodišnja ponuda slična je prošlogodišnjoj, kao i cijene, koje se kreću od 20 do 100 kuna, ovisno o veličini i vrsti aranžmana. Najtraženije, "kugle" i špine, ovisno o veličini, stajat će od 10 do 15 kuna.