Kroz izložbu uz stručno vodstvo na mađarskom

Kroz izložbu uz stručno vodstvo na mađarskom

U sklopu Muzejskog četvrtka, posjetitelji Muzeja Slavonije moći će 25. studenog izložbu "Cvjetovi koji vječno cvatu" razgledati uz stručno vodstvo - na mađarskom. Početak je u 16 sati .

Građane će kroz izložbu provesti kustosica Tunde Šipoš Živić.
Sudjelovanje na stručnom vodstvu na mađarskom jeziku vezano je uz prethodnu najavu, te uz predočenje digitalne COVID potvrde o cijepljenju, potvrde o preboljenju odnosno važećeg negativnog testa. 
Sudjelovanje možete potvrditi najkasnije do 24. studenoga 2021. na poveznici Vodstvo na mađarskom jeziku https://forms.gle/SdcxtLyN4kmL5HrJ6

Cvjetovi koji vječno cvatu – izbor iz ostavštine sestara Tereze i Júlie Zsolnay naziv je gostujuće izložbe pečuškog Etnografskog odjela Muzeja Janus Pannonius o obitelji Zsolnay i njihovim vezama s narodnom umjetnošću, o etnografskoj kolekciji Tereze Zsolnay, o vrijednostima narodnih motiva u primijenjenoj umjetnosti i o jednoj iznimnoj cjelini predmeta: Kapice – najstariji predmeti iz zbirke Zsolnay.

Naslov "Cvjetovi koji vječno cvatu" simbolizira trajnu vrijednost narodne umjetnosti. Fokus izložbe usmjeren je na tekstilne i vezane, večinom cvjetne motive koji ukrašavaju kapice kakve su žene nekada davno nosile na svojim glavama kao izričaj ženstvenosti. Same sestre Zsolnay, Tereza i Júlia, iza sebe su ostavile značajnu povijesnu baštinu jer su tijekom svog života prikupljale i preslikavale ove kapice, većinom zbog njihove estetske vrijednosti. Zahvaljujući tome, u njihovoj se zbirci nalazi oko 10.000 predmeta, koji vjerno prikazuju nekadašnji život i materijalnu baštinu Mađara, ali i bogatstvo narodnog stvaralaštva.