Kroz pustinju i prašumu po inspiraciju

Kroz pustinju i prašumu po inspiraciju

foto: Igor Popović

Od 17. siječnja do 25. ožujka umjetnici će putovati Peruom i stvarati, a po povratku napraviti radove i predstaviti ih na izložbama. Među petero je putnika dvoje osječkih umjetnika, Nikola Faller i Valentina Grubačević.

Internacionalni projekt pod nazivom Art Nomad Project kreće na svoje putovanje Južnom Amerikom, a umjetnička ekspedicija će putovati i stvarati. Pod vodstvom Mateja Šimunića iz Pule odabrani su umjetnici Nikola Faller i Valentina Grubačević iz Osijeka, Igor Popović iz Pule i Lučka Koščak iz Ljubljane, Slovenija. Putujući umjetnici će skicirati i stvarati umjetnički dnevnik, a po povratku izraditi umjetničke radove. Putovanje će se moći pratiti putem društvenih mreža i web stranice artnomadproject.com.
Art Nomad Project podijeljen je u tri faze: skicirati i stvarati u umjetnički dnevnik, raditi umjetničke radove na licu mjesta (murali, land art instalacije i skulpture) i treća je faza pri povratku napraviti veliki format radova s izložbom radova Art Nomad Project u zemlji i inozemstvu.
Putnici kreću iz Venecije ka Limi (Peru) gdje će se svi odabrani umjetnici sastati. Peru je početna točka umjetničke ekspedicije stoga je plan posjetiti i predstaviti se hrvatskoj manjinskoj zajednici u Limi. Uz obalu plan je posjetiti grad Truijllo gdje će se raditi umjetnička djela na licu mjesta, i to u zajednici sa djecom koja se školuju u gradu, a inače su s obronaka planina Anda. Velika amazonska prašuma čeka umjetničke pothvate i upoznavanje s plemenskim zajednicama Shipibo plemena blizu grada Pucallpe. Umjetnici projekta će imati priliku učiti najstarije zanatske vještine rada na keramici i tradicionalnom vezu. Plan puta je promjenjiv, ovisno o avanturama koje će se dogoditi na putu. Rijekom Ucayali polagano će se napustiti džungla i krenuti putem stare civilizacije Inka, grad Cuzco, Machu Picchu, svetom dolinom... Umjetničke radove će cijelim putem bilježiti umjetnik - fotograf Igor Popović. Stoga će upotreba moderne tehnologije uz umjetničke dnevnike zabilježiti i sve ono preostalo u planu za vidjeti, jezero Titicaca i čuvene Nazca linije koje će se moći pogledati iz zraka.