KUD “Tomislav” iz Županje pobjednik ovogodišnje Županijske smotre folklora

KUD “Tomislav” iz Županje pobjednik ovogodišnje Županijske smotre folklora

Foto: Vinkovačke jeseni

"Tomislav" iz Županje kulturno-umjetničko je društvo koje je imalo najbolji nastup na ovogodišnjoj Smotri folklora Vukovarsko-srijemske županije, odlučio je stručni žiri u sastavu Ljubica Gligorević, Marinko Blažinkov i Nenad Sudar. Večerašnjim otvaranjem slijedi vrhunac 56. Vinkovačkih jeseni.

Svu raskoš i bogatstvo svoga kraja na pozornici u centru Vinkovaca s ponosom su na ovogodišnjoj Smotri folklora Vukovarsko-srijemske županije pokazala ukupno 43 društva. Stručni je žiri na posljednjoj večeri donio odluku o najboljem društvu, društvu koje se moglo podičiti originalnim nošnjama i izvedbom kola, glazbenom i pjevačkom dijelu nastupa, ali i originalnom općem dojmu na sceni. Odlučivale su nijanse, no kulturno-umjetničko društvo koje je svojim nastupom ostavilo najbolji dojam je “Tomislav" iz Županje. Na drugom mjestu je KUD "Filipovčice" iz Komletinaca, dok su na trećem mjestu završili članovi KUD-a "Mijat Stojanović" iz Babine Grede.
Tradicionalnim plesovima zaključen je folklorni dio Vinkovačkih jeseni, a pozornicu danas preuzimaju glumci, brojni drugi KUD-ovi, solisti i tamburaški sastavi. Slijedi program svečanog otvorenja koji se vrijedno pripremao gotovo godinu dana, a zamišljen je kao sadržajno uokvirena cjelina, odnosno predstava koja će prikazati život Vinkovaca s početka 20-tih godina prošlog stoljeća kada malena varoš Vinkovci tada dobiva službeni status grada. Bit će tu niz događaja koji će biti objedinjeni u jednu cjelinu, strukture scenarija koje će, vjeruju organizatori, publiku zainteresirati jer će zaista moći vidjeti nešto jedinstveno, protkano vrlo zanimljivom radnjom, likovima i sadržajnošću scenarija.
"Ove godine smo zaista težili uvođenju promjene koje nadam se da će biti nekakav zalog za budućnost svečanog otvorenja Vinkovačkih jeseni. Dugi niz godina osluškujem i pratim reakcije publike, naravno da je današnji gledatelj zahtjevniji, vremena i navike se vrlo brzo mijenjaju i toga moramo biti svjesni prilikom scenskog prikaza svečanog otvorenja. Težimo jednom suvremenijem načinu uprizorenja dramskih djela i ujedno i slavonske književne baštine", pojasnio je Marko Sabljaković, autor scenarija otvorenja koji ove godine nosi naziv "Ide dika, kapu najerio". Ističe kako su Vinkovačke jeseni manifestacija čija je svrha baštinjenje i očuvanje tradicije naših predaka, a uprizorenje svečanog otvorenja zahtjeva jedan osvježen i suvremen koncept protkan novim idejama i kreativnošću. A upravo to će gledatelji i publika moći vidjeti na otvorenju 56. Vinkovačkih jeseni koji na glavnoj pozornici počinje u 20 sati i 5 minuta.
Događaj će okupiti brojne sudionike, njih čak 300, muške i ženske, stare i mlade. Gledat ćemo KUD “Šokadija” iz Starih Mikanovaca, Hrvatsko seljačko kulturno prosvjetno društvo “Seljačka sloga” iz Nuštra, KUD “Josip Lovretić” iz Otoka, Hrvatsko kulturno glazbeno društvo “Dunav” iz Vukovara, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Osijek 1862”, soliste i tamburaške sastave. Zbivanja na pozornici posebno će začiniti došljakinja u gradu, mlada ‘gospojica’ kako je šokački puk nazivao učiteljicu onog vremena. Intrigu pojačava povratak 30-godišnjeg šumara lugara u rodni mu grad.
Svečanost otvaranja 56. Vinkovačkih jeseni prenosit će Hrvatska radio televizija na prvom programu.