"Kuhajmo,pecimo, jedimo i kupujmo slavonsko"

"Kuhajmo,pecimo, jedimo i kupujmo slavonsko"

fotografije: HRT/mp

Restoran vinarija Josić u suradnji s klasterom Crna slavonska svinja održao prezentaciju i upoznavanje s mesom crne slavonske svinje i načinom pripreme i najkarakterističnijim jelima pripremljenima od tog mesa, a Baranja se pokazuje kao vrhunska turistička i gastronomska destinacija.

 

"U ponudi restorana imamo jela od crne svinje već unazad dvije godine, dobro su prihvaćena. Nakon svojevrsnog testa koji je potvrdio želje gostiju, sada imamo širu paletu jela. Nažalost, ispostavilo se da je pasmina poznate i omiljene "fajferice" bila izbačena sa stolova i iz dvorišta, a sada se vraćamo svojim korijenima i onome što su jeli naši stari " – istaknuo je u razgovoru s novinarima u Zmajevcu Damir Josić, vlasnik vinarije i restorana koji se nalazi među stotinu najboljih u Hrvatskoj. Uz jela od crne svinje može se zaista kombinirati sve, od bijelih do crvenih vina , u svim varijantama i rosea i suhih i polusuhih. Ljudi koji dolaze u Hrvatsku zadivljeni su ljepotom kontinenta, imamo stalne goste ovdje u Baranji, a oni sve češće dovode i svoje prijatelje, tako da broj turista raste", rekao je Josić. 

 

Predsjednik Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema "Fajferica" Dominik Knežević kaže kako je porast uzgoja u strelovitom usponu, u odnosu na razdolje prije desetak godina: 

"Crna slavonska svinja se danas uzgaja, mogu slobodno reći, u cijeloj Hrvatskoj - i u priobalju, u Istri i Dalmaciji, a potražnja za proizvodima raste" - naveo je Knežević dodajući kako udruga okuplja oko sto trideset uzgajivača s područja cijele države. Program očuvanja te pasmine počeo je 1996. godine.

Pet gurmanskih priča, odnosno sljedova jela na prezentaciji pripremio je jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara, Christian Misirača iz Zagreba, koji se specijalizirao i za pripremu jela od crne slavonske svinje, poznate "fajferice".

"Onaj tko nije probao mora probati, da zapravo vidi razliku i zašto promoviramo crnu slavonsku svinju. Zbog protkanosti masnoće u intermuskularnom tkivu crne svinje koja se hrani na vanjskim pašnjacima, ta jela imaju vrlo lagan okus", ocijenio je Misirača.

"Kombinirao sam svinjske odreske s blitvom i krumpirom, za ovu prigodu na 'uvrnutiji' način, te smo - među ostalim jelima, ponudili klasičnu ljetnu hladetinu s medvjeđim lukom koji sam nabrao ovdje u Baranji, posluženu uz dressing, a uslijedile su proljetne role. Poslije toga, sporo pečeni svinjski kotleti sa češnjakom i medom uz klasičan sataraš sa rižom i naravno, domaćom paprikom, uz pripadajuća vina", otkrio je poznati kuhar. Na prezentaciju su, uz brojne novinare i turističke radnike, došli i zainteresirani kuhari ugostiteljskih objekata te vlasnici obiteljskih gospodarstava koji u svoju ponudu uvode pripremu jela od crne slavonske svinje.Također je pokazana i upotreba u kulinarske svrhe svih namirnica i začina u čijoj proizvodnji sudjeluju mnogobrojna baranjska obiteljska poljoprivredna gospodarstva - paprike,povrća,voća,meda,vina,rakija i ostali proizvodi u upotrebi u pripremi namirnica i jela.