Kultura stiže u vaš kvart

Kultura stiže          u vaš  kvart

Kulturni centar Osijek, u suradnji s Filmskom Rundom, revijom hrvatskog kratkog filma kulturu donosi u vaš kvart. U tri dana na šest će se osječkih lokacija prikazivati hrvatski kratki filmovi nastali u profesionalnoj i nezavisnoj produkciji.

Projekcije će biti upriličene na Vijencu Ivana Meštrovića, Sjenjaku, Gornjodravskoj obali, Žutom naselju, Vijencu Murse i Jugu 2. Zbog kiše Kulturne intervencije na Gornjodravskoj obali i Žutom naselju odgađaju se za petak, 24. rujna.

"To su kratki filmovi koji u sebi nose čar i toplinu ljeta, hrabrost i autorsku drskost, to su razglednice koje šalju duhovite nove poglede i pozdrave iz zanimljivih mjesta i autorskih svjetova. To su filmovi koji vas zateknu, zapitaju i nasmiju bez da ste se okrenuli. A dodatno ćemo vas iznenaditi i sa tri kratka filma iznenađenja, nastala u produkciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Dakle, ako trebate hitnu dozu filmske kulture – Dobrodošli na Kulturne intervencije", poručuju organizatori i podsjećaju: "Usred korona lockdowna upogonili smo “Kulturu na kotače” i kad već Vi niste mogli doći do nje – kultura je došla direktno do vas. Kulturu smo zatim izveli u Park jer nema ljepšega nego se kulturno “uzdizati” dok istovremeno sjediš dobro uzemljen na dekici, u travici. Kulturni centar Osijek u suradnji s Filmskom RUNDOM, revijom hrvatskog kratkog filma, ovaj put Kulturu dovozi u vaš Kvart! Poput pravih majstora za Kulturne intervencije, mi sa sobom donosimo sve što treba. Zelene površine vašeg naselja na jedno ćemo popodne pretvoriti u kvartovsko kino na otvorenom i dati mu novo, filmsko ruho."

Kulturne intervencije ovime ujedno najavljuju 6. izdanje Filmske RUNDE koja će se održati 15. i 16. listopada u kinu Urania. Filmska RUNDA započela je 2016. kao trodnevna revija hrvatskog kratkog filma u Osijeku, a izrasla je u cjelogodišnji program edukativnih radionica i projekcija u kojima se potiče promišljanje i stvaranje filmova te se predstavljaju mladi filmski autori. Kulturni centar Osijek i Filmska RUNDA pozivaju Vas na rundu filmske kulture u šest osječkih naselja :"Vidimo se - u kvartu!"
Ulaz slobodan.
Raspored programa je sljedeći:
Utorak, 21.9.
Izbor kratkih filmova „BABLJE LJETO“ - dišpet filmovi sa “zrncem soli”

19.30 VIJENAC IVANA MEŠTROVIĆA
Kratki film iznenađenja (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku)
Miramare, r. M. Muller
Traženje riječi, r. D. Žerjav & T. Trstenjak
Balavica, r. I. Mirković
20.30 SJENJAK
Santa Cruz, r. I. Jelinović
Komba, r. Tin Žanić
Arka, r. N. Stipaničev

Četvrtak, 23.9.

Ciklus kratkih filmova „KARTOLINE“ - zaigrane dokumentarne razglednice nastale u produkciji Studio Pangolina i HRT- a. Kreativne, eksperimentalne, kratke i duhovite vinjete o malim hrvatskim mjestima u kojima stanovnici govore jakim dijalektima ili stranim jezicima, a nastale su u režiji autora motiviranih nekonvencionalnim domoljubljem. 

19.30 VIJENAC MURSE
Momjan, r. I. Bezinović, 5 min
Gornja Stubica, r. D. Tušek, 5 min
Tounj,  r. I. Pipal, 6 min 
Vrboska,  r. H. Brukšić 5:30 min
Ždala,  r. A.Z. Stolica, 5 min 
Susak,  r. I. Bezinović, 5 min

20.30 JUG 2
Prezid, r. K. Duda. 4:44 min 
Bol,  r. A.Z. Stolica, 5:30 min 
Šušnjevica, r. I. Bezinović, 4:30 min
Štrigova, r. I. Pipal, 4:20 min
Blato, r. K. Duda, 5 min 
Lokve, r. D. Tušek, 5 min 

Petak, 24.9. 

Izbor kratkih filmova „AUTORSKI ĐIR“ - recentni i drski, nagrađivani nezavisni filmovi nastali u produkciji Kinokluba Zagreb, najstarijeg kluba filmskih amatera u jugoistočnoj Europi 

19.30 GORNJODRAVSKA OBALA
U vodi, r. I. Gavrilović, 10 min 
Taste of space, r. M. Martinović, 8:20 min 
There's a Tiny Light Flashing Over a Small Brown Tree, r. N. Bogdanović, 2:50 min
Osoba, r. S.A. Veldić, 5 min 
The Suspects, r. Zorko Sirotić, 6:41 min 

20.30 RETFALA – ŽUTO NASELJE
Kratki film iznenađenja (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku)
Kartograf, r. D. Blažević, 6:15 min 
Grad u koji moram putovati, r. V. Lončarić, 10 min 
Kopfikino, r. M. Lončar, 6 min 
Kada odlučim kako započeti znati ću i sve ostalo, r. T. Šoban, 7 min 

 

Javljanje Leteće ekipe