Kvartet Papandopulo u Slatini

Kvartet Papandopulo u     Slatini Kvartet Papandopulo u     Slatini

foto: Robert Čavlović

U ponedjeljak, 12. listopada, u sklopu 26. izdanja festivala "Dani Milka Kelemena" koncert je održao Kvartet Papandopulo .

Kvartet Papandopulo jedan je od najznačajnijih i najeskponiranijih domaćih komornih sastava. Čine ga četvorica hrvatskih saksofonista: Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goraj Jurković, tenor saksofon, Tomislav Žužak, bariton saksofon.

Njihovi su koncerti redovito praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike.

Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli skladbe Mirele Ivičević, Margarete Ferek Petrić, Ante Knešaureka, Frana Đurovića, Dubravka Palanovića, Krešimira Seletkovića, Davora Bobića, Tomislava Uhlika i brojnih drugih. Surađuju s brojnim glazbenicima,među kojima sa Zagrebačkim kvartertom, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkim kvartetom saksofona, Draganom Stremcem, Ivanom Batošem itd.

Godine 2013. objavili su prvi album Papandopulo u izdanju Croatie recordsa koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porina za najbolju skladbu. Unatrag nekoliko godina ovaj album je najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj. 

Kvartet je održao preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijima u Hrvatskoj, te je redovit gost na pozornicama i festivalima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Srbiji.

2015. godine Kvartet je objavio svoj drugi nosač zvuka Per quattro, a 2017. i treći album Scherzo, također u izdanju Croatie Recordsa.

2019. godina bila je jedna od najuspješnijih godina za Kvartet Papandopulo. Osim velikog broja koncerata, u lipnju iste godine osvojili su nagradu "Diplomu Milka Trnina" za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup na otvaranju 6. izdanja festivala "Izlog suvremenog zvuka".

Nedugo nakon toga osvojili su i prvu nagradu- Grand Prix na cijenjenom međunarodnom natjecanju "3rd International Berliner Music Competition" u konkurenciji od čak 40 komornih sastava. Također su osvojili i dodatnu nagradu njujorške koncertne agencije "ManhaVan Concert Artists Award". Kao pobjednici u svojoj kategoriji imali su čast nastupiti 30. listopada 2019. g. u dvorani Berlinske filharmonije.

Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Spltu i Novom Sadu, na glazbenim školama u Zagrebu, JAtrebarskom iSamoboru, a djeuju i kao mentori-predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Zajedno su 2008. godine pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona. Taj izuzetno uspješan projekt donio im je Nagradu Grada Jastrebarskog za 2014. godinu.

U Slatini su već 3. put, upravo na Danima Milka Kelemena. Tako su na koncertu u ponedjeljak izveli sljedeće:

 

B. Papandopulo: 4 Studije

Milko Kelemen: Love Song (obr G. Tudor)

Gordan Tudor: Scene

Petar Obradović: Petrichor

Davor Bobi: Koral i Scherzando

 

Kvartet Papandopulo predstavit će se i osječkoj publici već ove srijede, 14. listopada u sklopu Koncertnog ciklusa Grada Osijeka.