Laslovo: sjećanje na žrtve velikosrpske agresije 1991.godine

Laslovo: sjećanje na žrtve velikosrpske agresije 1991.godine

fotografije: Marija Petrinović

U Laslovu je svečano obilježena 24-ta godišnjica proboja preživjelih branitelja i mještana. Nakon sloma obrane toga mjesta na prvoj crti južne obrane Osijeka, u Ivanovac je tijekom velikosrpske agresije stiglo više od 250 sudionika proboja, a među njima i 27 ranjenika.

 Komemorativni skup u spomen na 48-ero  branitelja i civila ubijenih u velikosrpskoj agresiji održan je u Parku hrvatskih branitelja u središtu Laslova, nastanjenoga većinom Mađarima. laslovo_n.jpg

Na prvoj crti južne obrane Osijeka, udaljeno 20-ak kilometara od grada, 152 dana Laslovo je odolijevalo napadima tzv. JNA i paravojnih postrojba na čelu sa Željkom Ražnatovićem-Arkanom. Tijekom posljednja četiri dana otpora mjesto je palo u potpuno neprijateljsko okruženje, a prema Ivanovcu je krenulo 257 branitelja i civila. Među njima su bili i ranjenici.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod Spomenika hrvatskim braniteljima, toga dana prisjetila su se mnogobrojna izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji žrtava i mještani Laslova, te izaslanstva mjesnih vlasti predvođena zamjenikom župana osječko-baranjskog Dragana Vulina.

Zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš pročitao je imena 48-ero ubijenih. Još je, po njegovim riječima 11 branitelja i civila koji se vode kao nestali.

"Ohrabrujuća vijest za obitelji stigla je od Srbina iz Laslova, koji je mjesnim vlastima uputio pismo navodeći sve što zna o pogubljenima u rujnu 1991. te ratne jeseni. Riječ je najprije o četvorici hrvatskih branitelja, čija se sudbina rasvjetljuje 18 godina nakon mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Učinit ćemo sve da dođemo do mjesta gdje se nalaze njihove kosti", rekao je okupljenima Ladislav Kočiš, poručivši obiteljima: "Znat ćete sve što budemo doznali i mi. Nećemo stati, ni prestati tražiti."

 

laslovo1_n.jpg