LC Gea poziva na Humanitarni maskenbal

LC Gea poziva na Humanitarni maskenbal

Iz povorke Murterskih baka

Uz obilježavanje šeste obljetnice osnutka Lions Club Gea organizira humanitarni maskenbal – održat će se u osječkoj Kavani Waldinger u subotu, 16. veljače s početkom u 20 sati. Gosti večeri su Murterske bake,

Prikupljena sredstva namijenjena su za poboljšanje standarda korisnica u stambenim zajednicama Centra za pružanje usluga u zajednici "Klasje" u Osijeku.
Kako najavljuju iz LC-a Gea, njihov će humanitarni maskenbal posjetiti legendarna skupina "Murterske bake", nastupit će grupa trbušnih plesačica studija Dalal by Mia, a za odlično raspoloženje pod maskama zadužen je Still Band. Pripremljena je bogata tombola, a najbolje maske bit će nagrađene.

Murterske bake na mrežnoj stranici "Murter otok otoka" najavljuju kao najatraktivniji karneval u Dalmaciji:
"‘Bake’ u Murteru nisu bake – one su i tamo ‘babe’ kao u cijeloj Dalmaciji – nego su maškare. Tako ih Murterini zovu još od davnih dana i vremena. Jedni kažu da je to zato šta su se o pokladima žene oblačile u muškarce, a muškarci u žene, pa bi se tako zvali ‘didovi’ i ‘bake’ a drugi, kažu da su na otoku oduvijek sablasti i prikaze nazivali ‘bake’. 
Maškarani događaji u Murteru koji okupljaju veliki broj sudionika svih uzrasta odražavaju se već gotovo 130 godina, te su s vremenom postali tradicionalan oblik zabave, opuštanja, reagiranja na socijalne probleme i životne situacije.
Na pokladni utorak povorka kreće iz Starog Murtera prema Hramini, gdje se nakon predstavljanja maškaranih grupa i maski održava suđenje Krnji – krivcu za sva zla i nedjela koja su se dogodila u prethodnoj godini. Slijedi optužnica, spaljivanje Krnje te maškarani ples gdje se proglašavaju najbolje maske te im se uručuju nagrade. Maske se počinju raditi i dva mjeseca prije pokladnog utorka, a tajnu temu maski ne smiju saznati ni ukućani međusobno!"

LIONS CLUB GEA Osijek udruga je koja je sa svojim djelovanjem započela 14. veljače 2013. godine, kada je postala dio najveće svjetske humanitarne organizacije. "Osnovna ideja i motiv našeg osnivanja jest pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija i u ovo krizno vrijeme podići svijest ljudi da je i najmanja pomoć često dovoljna za ostvarenje nečijih potreba. U svom radu vodimo se glavnom misijom: stvarati i učvršćivati duh razumijevanja među ljudima pružanjem humanitarne pomoći, a sve s ciljem pomaganja i služenja zajednici u kojoj živimo", kaže predsjednica LC Gea Valerija Vuković Kondža i poručuje: "Pridružite se našem slavlju, zabavite se, osvojite nagrade i zajedno olakšajmo početak samostalnog života djevojkama u stambenoj zajednici Centra "Klasje" u Osijeku. Preporučeni iznos donacije, koja gostima osigurava večeru i piće dobrodošlice je 200 kuna. Ulaznice se mogu preuzeti i donacije ostaviti na recepciji hotela Waldinger ili uplatom na IBAN HR0523600001102332530, LC Gea, Lučki prilaz 2, Osijek, svrha: humanitarni maskenbal."