Liječnici za Vukovar - '91. protiv agresije, '16. protiv zaborava

Liječnici za Vukovar - '91. protiv agresije, '16. protiv zaborava Liječnici za Vukovar - '91. protiv agresije, '16. protiv zaborava

Povodom obilježavanja 25. godišnjice stradanja Vukovara, Hrvatska liječnička komora (HLK) pokrenula je projekt "Tjedan sjećanja na Vukovar '91 protiv agresije, '16 protiv zaborava" koji obuhvaća niz aktivnosti u koje su uključeni svi liječnici u Hrvatskoj.

U sklopu projekta, koji traje do petka, 18. studenog, isticanjem prigodnog bedža "'91. Vukovar '16." na radnoj odjeći, liječnici diljem Hrvatske na simboličan će način izraziti zahvalnost i pijetet prema svim žrtvama i sudionicima obrane Vukovara, priopćio je u ponedjeljak HLK.
U četvrtak, 17. studenoga, predsjednik HLK-a Trpimir Goluža u Vukovaru će u sklopu 12. stručno-znanstvenog simpozija "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro" dodijeliti najviše odličje HLK-a - Medalju časti, liječnicima koji su sve do 18. studenog 1991. liječili bolesne i ranjene branitelje i građane u vukovarskoj ratnoj bolnici.
Medalja časti, pojašnjavaju u priopćenju, najviše je odličje Komore, a liječnik ga može zavrijediti iznimnim ostvarenjem u obavljanju liječničkog poziva u za život ugrožavajućim okolnostima ili izuzetnim stručnim ostvarenjem koje je znatno unaprijedilo dotadašnju razinu pružanja zdravstvene skrbi. Medalju časti dobilo je četrdeset troje liječnika koji su u vukovarskoj bolnici ostali do pada grada. "Liječnici koji su 1991. do zadnjeg trenutka obrane Vukovara brinuli o ranjenim i bolesnim braniteljima i građanima pokazali su najvišu moguću razinu hrabrosti, humanosti i domoljublja. Oni su u najtežim trenucima bili na pravom mjestu te su u nemogućim uvjetima, ugrožavajući vlastito zdravlje i život, spašavali živote i zdravlje drugih ljudi. Time su pokazali bezrezervnu predanost liječničkom pozivu", rekao je Goluža. 
Na dan pada Vukovara, 18. studenog, Komora je o vlastitom trošku omogućila svim hrvatskim liječnicima i studentima Medicinskog fakulteta u Zagrebu sudjelovanje u vukovarskoj Koloni sjećanja. Tako će se u Koloni sjećanja naći više od 500 liječnika i oko stotinu studenata. 
"Obilježavanje 25. godišnjice stradanja Vukovara događaj je koji držimo vrijednim naše potpore. Na temeljima vukovarskog zajedništva želimo izgraditi platformu za postizanje nacionalnog suglasja o strateškim odrednicama solidarne, odgovorne i održive nacionalne zdravstvene politike", istaknuo je predsjednik HLK-a.