Lila tjedan - Tjedan ženskog zdravlja

Lila tjedan - Tjedan ženskog zdravlja

Udruga Nismo same poziva sve žene da se odazovu pozivu na besplatno testiranje na HPV koje će se od ponedjeljka, 6. svibnja, do kraja tjedna provoditi u šest bolnica u pet gradova, među kojima je i osječki KBC.

"Budite sebi prve, odazovite se na besplatno HPV testiranje koje će se provoditi u KBC-u Zagreb, KBC-u "Sestre milosrdnice", KBC-u Osijek, KBC-u Split, KBC-u Rijeka i Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku", poziva Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same. Žene će u navedenim bolnicama testiranju moći pristupiti bez uputnice.
Javno-zdravstvena akcija "Lila tjedan - Tjedan ženskog zdravlja" održava se treću godinu za redom pod sloganom "Budi sebi prva!". Cilj je upozoriti sve žene koliko je važno da redovito vode brigu o svom zdravlju.
Rak dojke najčešći je oblik raka u žena. Od njega godišnje oboli više od 2700 žena, a umre ih više od 850. Drugi najčešći karcinom u žena u dobi između 20 i 29 godina je rak vrata maternice. Riječ je o gotovo 100 posto preventabilnom i  izlječivom raku (uz primjeren probir i terapiju), no od njega i dalje na godinu umre 109 žena. Dokazano je da je u 99,7 posto slučajeva uzročnik raka vrata maternice HPV infekcija. 
Od raka jajnika godišnje oboli 425 žena, a umre ih 319.