Lipaši snimili spot za "Slavonicu"

Lipaši snimili spot za "Slavonicu"

Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek snimilo je videospot za višestruko nagrađivanu pjesmu Slavonica. Riječ je o Lipinom prvom videospotu za skladbu davora Bobića.

Za videospot su angažirani poznati osječki snimatelj Igor Sambolec i produkcijska kuća GERILAFilm Production, autori već niza hvaljenih i nagrađivanih glazbenih videospotova i kratkih filmova, a ovo im je bila prva suradnja s  pjevačkim zborom. Režiju, kameru i montažu potpisuje Igor Sambolec, asistentica režije i koreografkinja je Dunja Pavlović, a za spot je korišten audiozapis glazbeno-producentske kuće BeSTMUSIC (vlasnik je Branko Starc, još jedan poznati i izvrsni hrvatski skladatelj i dirigent), u suradnji s kojim Lipa priprema novi nosač zvuka. Solistica na visećem zvonu u Slavonici je Nives Boras, a tri lijepe i mlade vile utjelovile su također članice zbora: Tena Duran, Majda Đumlić i Jasenka Bognar.

slavonica-spot-snimanje-0-231114-1.jpgslavonica-spot-snimanje-1-231114-2.jpg

 

Videospot je sniman krajem studenoga i početkom prosinca 2014. godine na čak pet različitih lokacija, a posebna zanimljivost su kadrovi snimani iz zraka. Budući da je Slavonica - dinamična pjesmu sa slavonskim etno elementima i u suvremenom aranžmanu - uz ovacije praizvedena ljetos na Lipinom godišnjem koncertu u srpnju 2014. u sklopu Osječkog ljeta kulture, održanom u atriju zgrade Glavne straže u Tvrđi (arheološkog odjela Muzeja Slavonije), taj prostor je, kao i Trg sv. Trojstva, izabran za dvije skupne scene sa četrdesetak pjevačica i pjevača na čelu s dirigenticom prof. Valerijom Fischbach. Radnja spota zamišljena je kao isprepletanje nekoliko paralelnih motiva: slavonskog "štiha" s tadašnje izložbe iz prekrasnog atrija Muzeja, urbanih i prepoznatljivih osječkih prizora Kužnog pila, baroknih zdenaca i prekrasnog stabla ginka sa žutom krošnjom u Tvrđi, igranih vilinskih scena u prostoru Barutane na lijevoj obali Drave te ležernijih, pojedinačnih kadrova snimlj enih u popularnom i lipašima omiljenom kafiću St. Patrick's Pub u Tvrđi. Podsjetimo, na nedavnom 47. susretu hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u listopadu 2014. u Novigradu, gdje su osvojili titulu pobjednika, lipašicama i lipašima za "Slavonicu" je pripala posebna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Velike pohvale za njezinu izvedbu dobili su i na najvećem međunarodnom natjecanju, 8. Svjetskim zborskim igrama (World Choir Games) u latvijskoj Rigi u srpnju 2014., kada su zaslužili dvije srebrne (olimpijske) medalje, a za Slavonicu dobijaju čestitke stručnjaka i publike gdje god je otpjevaju.

/tekst i fotografije iz priopćenja Lipe/