"Lipine partiture za Europski grad kulture"

"Lipine partiture za Europski grad kulture"

Koncert "Lipine partiture za Europski grad kulture" na OLJK-u, a zatim putovanje osječke "Lipe" u Rigu, ovogodišnju Europsku prijestolnicu kulture, na Svjetsko natjecanje zborova. Lipaši će se naći među 20 000 natjecatelja iz 90 zemalja, a zborovi će se nadmetati u 28 kategorija. Više poslušajte u izravnom javljanju u našem programu...

Riga, glavni grad Latvije, jedna je od dviju europskih kulturnih prijestolnica u 2014. Organizirali su, među ostalim, jednu od najvećih proslava ljetnoga solsticija na otvorenome, a latvijsko zborno pjevanje uvršteno je na UNESCO-ov popis zaštićene baštine.

          world-choir-games-image.pngriga-latvia-old-town-13921844.jpg

Riga će stoga ponuditi vrhunski glazbeni događaj te je u ovom mjesecu domaćin svjetskog susreta zborova. Očekuje se gotovo 20 000 natjecatelja iz 90 zemalja. Zborovi će se nadmetati u 28 kategorija. To se natjecanje održava  svake dvije godine i putuje s kontinenta na kontinent.
"Lipine partiture za Europski grad kulture", program koji Lipaši izvode na ovogodišnjem OLJK-u, obuhvaća 15-ak skladbi hrvatskih i inozemnih skladatelja iz različitih stilskih razdoblja, među njima i one s kojima će sudjelovati na Svjetskim zborskim igrama (World Choir Games), najvećem zborskom natjecanju na svijetu koje će se od 9. do 19. srpnja održat u latvijskoj Rigi.

     lipa-i-mesc.jpglipa-za-web.jpg                              

Ovim koncertom  "Lipa" i Grad Osijek obilježavaju godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013.. Valja podsjetiti da je prošle godine "Lipa" tom prigodom ostvarila veliki međunarodni glazbeni projekt United Europe Singing, zajedno s Panonskom filharmonijom i Mješovitim pjevačkim zborom Mecsek iz mađarskog Pečuha. Posebnost je koncerta pak praizvedba atraktivne skladbe Slavonica koju je Davor Bobić, inače prodekan Umjetničke akademije u Osijeku, skladao upravo za „Lipu“.