Liste utvrđene, službeno počela izborna kampanja

Liste utvrđene, službeno počela izborna kampanja

Državno izborno povjerenstvo objavilo je za svaku izbornu jedinicu zbirnu listu pravovaljanih predloženih lista. Na izborima će se natjecati 166 lista i 41 kandidat u 12. izbornoj jedinici u kojoj se biraju zastupnici manjina.

U DIP je za parlamentarne izbore 8. studenog stiglo 168 lista, upola manje nego prije četiri godine. Najveća je gužva, s čak 20 lista, u prvoj izbornoj jedinici, dok ih je najmanje - 13, u petoj i devetoj. Jedna lista više, ukupno 14, naći će se pred biračima u četvrtoj izbornoj jedinici. 
Od 166 lista, 133 su ispunile tzv. žensku kvotu, dakle imaju najmanje 40 posto kandidata podzastupljenog spola, 33 liste to nisu, kaže Hrvatin i objašnjava kako je DIP o tome dužan obavijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, a ona odlučuje o daljnjim potezima. DIP ne izriče sankcije, ističe Hrvatin.
 Nakon što su objavljene zbirne liste može se krenuti u tiskanje glasačkih listića. "Listići će biti nešto 'podnošljivijeg' formata (62 puta 43 centimetra), nego smo prvotno mislili", kaže Hrvatin i navodi kako će biti slični listićima viđenim na izborima za Europski parlament kada se, također, moglo preferencijalno glasovati, pa su, dakle, na listićima bili poimenično navedeni svi kandidati. No ovo je p
rvi puta da građani Republike Hrvatske na izborima za Sabor mogu osim određene liste, zaokružiti i kandidata na listi kojeg preferiraju.
Objavljivanjem zbirnih lista pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor službeno je počela izborna promidžba koja će trajati do ponoći 6. studenog, kada nastupa izborna šutnja.
U IV. izbornoj jedinici (Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija) liste su Autohtone - Hrvatske stranke prava, koalicije koju predvodi Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti (DPS, DSŽ, HES, HRS, Eko savez Zeleni, ID, MS, NSH, Novi nal, SU, UDU, ZEleni, ZS), koalicija s HDZ-om na čelu (HSS, HSP AS, BUZ, HSLS, Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku, HDS i ZDS), koalicija u kojoj su HKS, HSP i OS, Most nezavisnih lista, koalicija Naprijed Hrvatska, reformisti, Umirovljenici, Zeleni forum i DDS, zatim ORaH, slijedi lista stranke U ime obitelji - projekt domovina, na devetoj poziciji je lista Akcije mladih, slijedi Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske, pa DESNO, na 12. poziciji je HDSSB, iza njih je koalicija predvođena SDP-om (HNS, HSU, laburisti, A-HSS i ZS) te Živi zid.
U V. izbornoj jedinici koja obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju za mjesta u saboru natječu se kandidati A-HSP-a, koalicije okupljena oko stranke Milana Bandića, Domoljubne koalicije s HDZ-om na čelu, slijedi lista koalicije konzervativaca HSP-a i Obiteljske stranke, zatim Most, pa koalicija Reformista i stranaka Naprijed Hrvatska!, SHU-a, Zelenog foruma i DDS-a. Na sedmoj poziciji je lista ORaH-a, slijedi U ime obitelji - projekt domovina, zatim Akcija mladih. Nakon njih je koalicija HKDU-a i HDS-a Nacionalnih demokrata, samostalno izlazi HDSSB, tu je lista koalicije okupljene oko SDP-a, a birački listić zaključuje lista kandidata Živog zida.
Sve informacije vezane za predizbornu utrku uoči parlamentarnih izbora 8. studenoga 2015., možete pratiti na posebnim internetskim stranicama HRT-a.