"Ljubičasti dan" održan i u Osijeku

"Ljubičasti dan" održan i u Osijeku "Ljubičasti dan" održan i u Osijeku

foto: HRT/mp

„Ljubičasti dan“ ili „Purple day“ je akcija pokrenuta 2008. godine u Kanadi na inicijativu tada 9-godišnje djevojčice Cassidy Megan, njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju u Novoj Škotskoj. U Hrvatskoj se obilježava od 2009. godine, a u Osijeku je od 10-13 sati održan u Avenue Mallu.

Neurolozi iz osječkoga KBC-a podsjetili su kako je ljubičasta boja izolacije i usamljenosti

Ljubičastim danom i u Osječko-baranjskoj županiji - podsjetila je dr. Jelena Šarić Sučić - spec.neurolog iz osječkog KBC-a u razgovoru s novinarima, provodi se kampanja protiv stigmatizacije oboljelih, te edukacija o pružanju prve pomoći oboljelima.

"Taj se dan obilježava 26.ovoga mjeseca, ali akciju smo napravili danas zato što je vikend, pa smo željeli da se u nju uključi što više ljudi" - rekla je dr. Šarić-Sučić.

"U Europskoj uniji od epilepsije boluje oko šest milijuna ljudi, a u Hrvatskoj imamo oko četrdeset tisuća oboljelih. U svijetu od epilepsije boluje pedeset milijuna ljudi, a u Osječko-baranjskoj županiji ima oko tri tisuće oboljelih među kojima ih je na području grada Osijeka s prigradskim naseljima oko tisuću" - naveo je dr. Stjepan Jurić. 

Javnim progovaranjem o svojoj bolesti, Cassidy Megan je željela umanjiti osjećaj usamljenosti i izolacije koji se često javlja kod osoba s epilepsijom kao posljedica društvene stigmatizacije i nerazumijevanja bolesti. 

Od tada se u ovu akciju uključilo više od stotinu zemalja svijeta - "Ljubičasti dan" proglašen je najutjecajnijim danom posvećenim podizanju svjesnosti o epilepsiji. U Hrvatskoj se obilježava deseti put -  predviđene su brojne aktivnosti koje za cilj imaju edukaciju javnosti, destigmatizaciju epilepsije i bolje razumijevanje bolesti.

Tijekom svih ovih godina naglasak je na edukaciju djece i mladih. Stoga su organizirana predavanja i događanja u velikom broju nastavnih ustanova. Svake godine se u aktivnosti uključuje sve više osnovnih i srednjih škola, vrtića, medicinskih fakulteta i bolnica diljem Hrvatske uz izniman odjek javnosti i popraćenost medija.