Kako u VK Iktusu tako i u ŠS savezu OBŽ željno isčekujemo ublažavanje mjera

Kako u VK Iktusu tako i u ŠS savezu OBŽ željno isčekujemo ublažavanje mjera Kako u VK Iktusu tako i u ŠS savezu OBŽ željno isčekujemo ublažavanje mjera
foto Krunoslav Inhof (natjecanje školaraca 2019. godine) foto Krunoslav Inhof (natjecanje školaraca 2019. godine)

foto Krunoslav Inhof

Uz najmlađe kategorije sportaša po klubovima, zbog epidemiološke situacije najviše trpi školski sport, istaknula je u programu Radio Osijeka tajnica Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije Mirna Rajle Brođanac koja je od prije dva mjeseca i članica predsjedništva Veslačkog kluba Iktusa.

Aktivnosti i natjecanja u organizaciji školskih sportskih saveza gotovo su u potpunosti stali zbog mjera kojima se ne smiju miješati učenici različitih razreda, rekla je tajnica Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije Mirna Rajle Brođanac i dodala kako se neki projekti ipak provode: "Sva školska natjecanja, od općinskih i gradskih pa sve do županijskih i državnih su stala i vjerojatno će čekati neka bolja vremena. Ipak, nadamo se i s nestrpljenjem očekujemo da će se epidemiološke mjere malo popustiti, posebice one koje se odnose na škole i sport, budući da je gotovo sve stalo. Osim školskih natjecanja županijski Savez sudjeluje u organizaciji 13 nacionalnih projekata, a najznačajniji od njih pokušavaju se odraditi i u trenutačnoj situaciji. To su "Univerzalna sportska škola" za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, te "Vježbaonica" za učenike od 5. do 8. i za srednjoškolce koje pokušavamo odraditi u sklopu redovne nastave", rekla je Rajle Brođanac i dodala kako u Savezu trenutačno obrađuju izvješća za 2020. godinu: "Što se tiče prošle godine, uspjeli smo odraditi 4 državna prvenstva i otprilike 60% svih natjecanja, a za tekuću je godine vrlo teško bilo što predviđati. Mi radimo planove kao da će se sve normalno održati, no sada je već toliko toga odgođeno da bi se, čak i u slučaju potpunog popuštanja mjera, mnoge stvari teško ugurale u raspored i morale bi se otkazati."

Inače, u cjelokupnom sustavu školskog sporta sudjeluje 10-ak tisuća učenika, što je 45% svih koji su upisani u škole u Osječko-baranjskoj županiji.

Mirna Rajle Brođanac u protekla se dva mjeseca uključila i u rad Veslačkog kluba Iktusa. Podsjećamo kako je Veslački klub Iktus na godišnjoj skupštini 21. studenoga 2020. izabrao novo vodstvo: novi je predsjednik kluba Boris Popadić, a za članove predsjedništva izabrani su Mirna Rajle Brođanac, Ivan Jukić, Danijel Ilić i Boris Čagalj. Cjelokupno je novo vodstvo kluba sačinjeno od bivših veslača kluba, a danas su uspješni ljudi i poduzetnici.

Kao članica predsjedništva Veslačkog kluba Iktusa Mirna Rajle Brođanac istaknula je kako se novo Predsjedništvo još uvijek upoznaje sa stanjem u klubu i glavni im je cilj poboljšati stanje i uvjete u Iktusu: "Mlađe kategorije još uvijek ne mogu trenirati, rade samostalno kod kuće, na otvorenom, trče, dosta zoomiramo, pronalazimo načine kako da treneri i djeca ostanu u kontaktu i tako dalje. Kategorizirani veslači ipak odrađuju svoje obveze kako su i planirane. Tako su braća Lončarić na pripremama u Zatonu, a David Šajn i drugi mlađi kategorizirani veslači treniraju u Osijeku. Što se natjecanja u 2021. godinu tiče, planiramo sudjelovati na svim regatama i natjecanjima koja će se održati, a najvažnija je kvalifikacijska regata za Olimpijske igre u Tokiju. Tu ćemo kandidirati s četiri naša veslača: Antonom i Patrikom Lončarićem, Davidom Šainom i Ivanom Antom Grgićem", rekla je Rajle Brođanac.

Što se tiče prostorija Veslačkoga kluba, napomenula je kako se razgovara s Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom, Hrvatskim veslačkim savezom i Hrvatskim olimpijskim odborom, a još se uvije traži način na koji bi se riješio taj problem i kako bi se klub vratio na mjesto gdje i pripada.

Leteća ekipa Radio Osijeka