Loše složena Rubikova kocka

Loše  složena  Rubikova  kocka

GOGO i osječka podružnica stranke Pametno održali su konferenciju za medije na temu: "Kultura, gospodarstvo, uprava - potporni stupovi Osijeka kao grada budućnosti", te su predstavili dijelove predizbornog programa vezane uz gradsku upravu Osijeka, kulturnu strategiju i gospodarski razvoj.

Miroslav Vanek, kandidat za gradonačelnika, istaknuo je kako GOGO i Pametno žele osnažiti i urediti postojeći sustav gradske uprave, novom sistematizacijom postaviti kvalitetne djelatnike na radna mjesta na kojima mogu postići najbolje rezultate, te otvoriti gradsku upravu kroz transparentne kriterije i natječaje. Digitalizacijom gradskog sustava bit će stvoren javni servis koji će povezati sve gradske servise, tvrtke i poslove uprave u jednu cjelinu, a građanima omogućiti on-line korištenje usluga cjelovitog gradskog sustava. 

O kulturi u gradu Osijeku govorili su Jesenka Ricl, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika, te Mario Katušić, dugogodišnji aktivni sudionik gradske kulturne scene.
Prijedlog GOGE i Pametnog bit će razdvajanje Upravnog odjela za kulturu od Upravnog odjela za društvene djelatnosti te participativnom metodom, koja će uključiti sve dionike u kulturi, izraditi operativni program i akcijski plan za kulturu. Na taj način bi se konačno dobila jasna strategija kako treba izgledati institucionalna i alternativna kultura Osijeka.
"Kad se već spominju EU projekti Grad Osijek nije "povukao" ni jedan projekt za kulturu, iako je bio mogućnosti. Kulturnjacima je potrebno osigurati prostor u Osijeku da se konačno počnu osjećati dobro u svome gradu, pružiti im administrativnu i savjetodavnu pomoć, potaknuti razvoj novih linija kulturnih i turističkih proizvoda, te zajednički osmisliti nove sadržaje koje bi grad Osijek stavili na kulturnu kartu Europske unije", rekla je Jesenka Ricl.
Uz osnaživanje institucionalne podrške razvoju kulture u gradu Osijeku posebna pozornost posvetit će se i razvoju alternativne kulturne scene.
Viktor Vanek istaknuo je kako se politika treba što manje miješati u gospodarstvo jer tek kada se političari prestanu miješati u tržište rada i poslova priliku za radom dobit će najsposobniji. Našem gradu treba dobar vođa koji će promijeniti pristup i način razmišljanja, znat će što želi postići i na koji način, te će se okružiti kvalitetnim ljudima biranim prema kriterijima znanja, a ne podobnosti.
"Gospodarstvo u Osijeku je kao Rubikova kocka, pravila su vrlo jasna i svi ih znaju. Naše gospodarstvo izgleda kao loše složena Rubikova kocka jer se na taj način političari ponašaju prema opće poznatim pravilima. Mi znamo kako složiti Rubikovu kocku", zaključio je Vitkor Vanek.