M. Ribičić - najuzornija hrvatska seoska žena

M. Ribičić - najuzornija hrvatska seoska žena M. Ribičić - najuzornija hrvatska seoska žena

Foto: 034portal.hr

34-godišnja Marija Ribičić iz Grabarja, najuzornija je hrvatska seoska žena 2015. godine. Jedna od nagrada je i putovanje u Bruxelles. Poklon je to EU parlamentarke Marijane Petir. Izbor je održan sinoć u Velikoj, a za titulu su se natjecale 23 kandidatkinje iz 12 županija.

Prvom pratiljom ili drugom najuzornijom ženom proglašena je Božica Miskrić iz Čajkovaca, a druga pratilja bila je Martina Medvidović iz Sikirevaca.
Na izboru se ocjenjuje opći i posebni status kandidatkinje, uređenje gospodarstva i proizvodi i opći dojam kandidatkinja koje su odgovarale na pitanja žirija.
Obitelj Ribičić bavi se stočarstvom i ratarstvom, svi su vrlo aktivni u KUD-u Grabarje, a zahvaljujući zajedništvu sve stižu odraditi kako treba.
„U obitelji nas je četiri generacije, svi radimo sve, funkcioniramo odlično i sve stignemo napraviti na vrijeme. Potpora su nam suprugovi roditelji pa stignemo otići i na more. Nadam se da sam ja njima dobra snaha kao što su oni meni dobri“, kaže pobjednica ovogodišnjega izbora.
"Udala sam se jako mlada, s 19 godina. Iz Bučja sam došla živjeti u Grabarje gdje živim sa suprugom Ivicom i sinovima, 13-godišnjim Mihaelom, 11-godišnjim Stjepanom i 7-godišnjim Fabijanom", predstavila se 34-godišnja Marija Ribičić iz Grabarja kod Kutjeva, najuzornija seoska žena.
Među brojnim nagradama Marija je dobila putovanje u Bruxelles. Poklon je to EU parlamentarke Marijane Petir. “Želim vam svima zahvaliti na tome što čuvate hrvatsko selo, kulturu, nošnju, vjeru i identitet hrvatskog naroda. Upravo zbog vas takvih mi u Europi možemo biti ponosni, jer imamo baštinu koje druge zemlje ne mogu istaknuti kao što može Hrvatska. Očarala me vaša smirenost i lakoća obavljanja vaših brojnih dužnosti i zbog toga jeste uzorne. Vi ste uspješne zato što zadatak koji vam je povjeren obavljate odgovorno, časno i s ljubavlju,” rekla je Petir.
Izbor najuzornije seoske žene Hrvatske trebao se ove godine održati u Đurićima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Ivana Jurić. No zbog velikog broja izbjeglica koji se nalazi u toj županiji, među kojima su mnoge obitelji, žene i djeca, organizatori su smatrali kako ne bi bilo primjereno, a ni humano izbor održati u toj županiji. Tako je domaćin bila Velika, iz koje je 2014. bila prva pratnja. A kako ovogodišnja pobjednica dolazi iz Požeško-slavonske županije, i 17. će se izbor najuzornije seoske žene Hrvatske održati u Požeštini.

Marija Ribičić