Mađari tvrde: „Novi blokovi NE Paks sigurni“

Mađari tvrde: „Novi blokovi NE Paks sigurni“

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode provodi javnu raspravu o studiji o utjecaju na okoliš novih blokova nuklearne elektrane Paks u Mađarskoj, a danas je taj dokument javno biti predstavljen u Osijeku. Ministarstvo prijedloge, mišljenja i primjedbe javnosti prima do 15. studenog.

„U slučaju katastrofe možemo jamčiti sigurnost jer je riječ o blokovima treće generacije koji obuhvaćaju sigurnosne mehanizme i zaštitu protiv havarija“, istaknuo je povjerenik mađarske vlade za proširenje Nuklearne elektrane (NE)"Paks" Attila Aszodi, koji je predstavio studiju utjecaja na okoliš novih blokova te nuklearke udaljene 80-ak kilometara od granice s Hrvatskom. Ocjenjujući kako je nuklearna energija najčistija te da nema nikakve ugroze za okoliš, Aszodi je rekao kako u Paksu rade četiri nuklearna bloka ukupne snage 2000 megavata te da se ta nuklearka namjerava proširiti s dva bloka po 1200 megavata, čime će udvostručiti njezin kapacitet.
javna-rasprava-nuklearka-paks-madarska_image_galleria.jpg"Riječ je o prijelaznom razdoblju jer između 2032. i 2037. godine namjeravamo zaustaviti rad starih blokova. Ovime ćemo osigurati opskrbu električnom energijom u Mađarskoj sve do kraja stoljeća. Planiramo zadovoljiti 40 posto elektroenergetskih potreba države u tom razdoblju na čist i ekološki prihvatljiv način", rekao je Aszodi. Dodao je kako namjeravaju graditi vrlo suvremene objekte, tzv. treću generaciju reaktora te žele susjednim zemljama, čiju suglasnost moraju dobiti, predstaviti o koliko je sigurnoj investiciji riječ kad je riječ o ekologiji. "Prilikom detaljnih pripremnih radova dokazalo se da nadogradnja blokova nema nikakvih utjecaja na okoliš koji bi mogli ugroziti Hrvatsku ili bilo koju susjednu državu", istaknuo je Aszodi.
S njegovim se tvrdnjama nije složio predsjednik Zelenih Hrvatske Zdravko Peko, koji je upozorio kako je i japanska Fukushima bila najsuvremenija nuklearna elektrana treće generacije. "Eto koliko i najsigurnije u uvjetima neke katastrofe može biti 'sigurno'. Japan se još stotinama godina neće oporaviti od Fukushime. Ne možemo predvidjeti prijete li nam neke kataklizme, a 'Paks' je stotinjak kilometara zračne linije udaljen od Osijeka", upozorio je Peko. Podsjetio je na katastrofu u Černobilu, nakon koje je radioaktivni val prešao preko cijele Europe, te je istaknuo da se ne treba igrati energijom koja je nestabilna te da pametne i napredne zemlje ulažu u obnovljive izvore energije.
Hrvoje Buljan, predsjednik Vladina povjerenstva za prekograničnu procjenu utjecaja na okoliš novih blokova Nuklearne elektrane "Paks", objasnio je kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode osnovalo stručno povjerenstvo koje će uzeti u obzir argumente 'za' i 'protiv', nakon čega će donijeti svoje mišljenje. "Trenutačno je postupak na javnom uvidu u trajanju od dva mjeseca, a provodi se prema Espoo konvenciji tako da se prekogranične konzultacije obavljaju s 12 država, uključujući i Maltu i Cipar. U dosadašnjem postupku prekogranične procjene i radu povjerenstva konstatirano je da novi blokovi, uz poštovanje mjera zaštite okoliša, neće imati utjecaja na Hrvatsku", rekao je Buljan, dodajući kako se radi i procjena rizika u izvanrednim situacijama, nakon čega će donijeti konačno mišljenje.