Mađarska državna opera gostuje u Osijeku

Mađarska državna opera gostuje u Osijeku

Predstavu "Ladislav Hunjadi" pratio je titl na hrvatskom

Ansambl Mađarske državne opere prvi puta gostuje u Hrvatskoj. Nakon što su u ponedjeljak izveli operu Ferenca Erkela "Ladislav Hunjadi" u osječkoj dvorani Gradski vrt večeras publika može vidjeti vrlo uspješan klasični balet pripremljen iz "Vesele udovice" Ferenca Lehára.

Mađarska državna opera poduzima jedan od najvećih poduhvata u svojoj 133 dugoj povijesti – na turneji "Kárpát-Haza", sa svoje dvije monumentalne produkcije, obići će područja izvan Mađarske na kojima je pretežno naseljeno mađarsko stanovništvo. Za predstave koje se između 6. i 24. veljače izvode u gradovima Zakarpatske oblasti, južne Slovačke, Vojvodine, Dravskog trokuta, Prekomurja i Gradišća iz Budimpešte je krenulo 12 kamiona, 12 autobusa te 420 glazbenika, pjevača, plesača i ostalih djelatnika.
Predstave počinju u 19 sati, posjetitelji zauzimaju mjesta po redoslijedu dolaska. Cijena ulaznice je 60 kuna, a može se kupiti preko sustava Eventim ili na sljedećim prodajnim mjestima: Dancing Bear, Trg Ante Starčevića BB – Pothodnik Osijek, u poslovnicama Exclusive Changea, na Petrol benzinskim postajama i kioscima Tiska, te na dan predstave od 12 do 19 sati na ulazu u Gradski vrt.
hunyadi2_foto_nagy_attila_resize.jpgErkelova opera "Ladislav Hunjadi" izvodi se na mađarskom jeziku s titlovima na hrvatskom.
Ferenc Erkel svoju je domoljubnu operu skladao 1844. godine na vrhuncu doba reformi, a koncentrira se na jedan od turbulentnijih razdoblja mađarske povijesti, dane nakon pobjede kod Beograda. Junak djela koje se odigrava u vrijeme Hunyadijevih nije Janko Hunyadi ili kasniji Matija Korvin, već plemić kojega dovode na gubilište, Ladislav. Tadašnji su gledatelji uzbuđeno dočekali djelo koje je sadržavalo ne tako prikrivene poveznice s političkim previranjima vlastitog doba, a dojam je ostavila i glazba koja slijedi talijanske i francuske uzore, kao i tradiciju mađarskih plesova 18. stoljeća. "Iako se u remek djelu Ferenca Erkela uočavaju brojni utjecaji opernih skladatelja toga i ranijih doba, kao i uzorak opernog žanra (Beethoven, Rossini, Donizetti, Halévy, Meyerbeer, itd.), ono ipak zauzima posebno mjesto među nacionalnim operama 19. stoljeća. Dijelom jer glazba posjeduje mađarsku auru, dijelom jer joj priliči opis koji je – duhovito – za balade upotrebljavao jedan mađarski estetičar iz 19. stoljeća: »tragedija, ispričana pjesmom", zapisano je o predstavi. "Na premijeri 27. siječnja 1844., operom „Ladislav Hunyadi”, rađa se mađarska nacionalna glazbena drama”, piše András Batta. Djelo, koje se od svoje premijere bez prestanka nalazi na domaćem repertoaru, Mađarska državna opera od 2012. godine prikazuje u novoj izvedbi.
vig_ozvegy2_foto_nagy_attila_resize.jpgProdukcija "Vesela udovica", baletna je komedija u tri čina. I nije riječ o zabuni: Leharova „Vesela udovica” u izvedbi Mađarskog nacionalnog baleta! Britanski je koreograf Ronald Hynd 1975. godine popularnu operetu preradio u fantastičan balet po narudžbi Australskog baleta. Odabir teme tada je bio nešto novo, jer u to vrijeme nitko nije pokušao postaviti operetu na baletnu pozornicu.
Priča nas vodi u 1905. godinu u izmišljeni grad Pontevedro, gdje je u pariškom veleposlanstvu sve naglavačke: bankrot prijeti gradu i diplomatima ugrožava živce. Jedina im je nada doći do kapitala tako što će udati prebogatu udovicu za njenu staru ljubav. Kroz sve ovo međutim strada veleposlanikov brak. Uzalud, diplomacija nije potrebna samo u politici.
Najljepši dijelovi predstave sastavljene od velikih tabloa su dueti i solo dijelovi koji omogućuju prikazivanje karaktera, nadopunjeni često komičnim dijelovima s pantomimom. Koreograf se odlično snalazi s karakternim plesovima u II. činu, iako na čudan način uz glazbu južnoslavenskog karaktera vidimo i jednu poljsku mazurku (Istina, ova se simpatična varka može pripisati Leháru.). "Vesela udovica" dobitna je mješavina svih sastojaka potrebnih da se gledateljstvo dobro zabavi i uživa u Lehárovoj čudesnoj glazbi. Dokaz je uspjeh ovog baleta koji neprekidno traje duže od 40 godina. Mađarska premijera ovog komada u izvedbi Mađarskog nacionalnog baleta održana je 22. veljače 2014. u Kazalištu Erkel.