Master plan prometnog razvoja Osijeka i Županije

Master plan prometnog razvoja Osijeka i Županije

fotografije: M.P.

U Osječko-baranjskoj županiji do sada odobreno više od 500 različitih EU projekata, vrijednih oko 320 milijuna eura. Župan Vladimir Šišljagić istaknuo kako je strateški dokument nužan preduvjet privlačenja značajnih financijskih sredstava EU - fondova za ukupno poboljšanje prometa do 2020. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 2,29 milijuna kuna bez PDV-a, a više od 85 posto sredstava osigurano je iz Operativnog programa "Promet 2007-2013" koji vodi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, te Javnog poziva za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i EU-fondova.
 Voditeljica izrade plana Una Vidović kazala je kako se radi o strateškom dokumentu, napravljenom temeljem Strategije prometnog razvoja RH iz 2014. godine, koja je prva predvidjela detaljnije planiranje gradskog i prigradskog prometa u gradovima. Dodala je kako će master plan, matematičko-simulacijskim modelima, predvidjeti najbolje moguće scenarije i mjere, za rješavanje prometnih problema i poboljšanje općeg stanja prometa na ovome području.

m1_n.jpg

 Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA) Stjepan Ribić pojasnio je kako EU funkcionira na temelju svojih strateških dokumenata i ne želi stihijski financirati projekte, već želi da oni budu jasno definirani u dogovoru sa širom javnosti i strukom te da, kada se budu prijavljivali za sredstva EU fondova, imaju utemeljenje u dokumentima kao što je ovaj master plan. Izvijestio je kako je u ovoj Županiji do sada odobreno više od 500 različitih EU projekata, vrijednih oko 320 milijuna eura. Župan Vladimir Šišljagić kazao je kako je master plan nužan preduvjet privlačenja značajnih financijskih sredstava EU fondova za ukupno poboljšanje prometa do 2020. godine, a obuhvaća cestovni, željeznički, riječni i zračni promet, potencijale prigradskog prometa te povezanost ukupnog područja Županije. Dodao je kako se završetak projekta očekuje do kraja rujna ove godine.
 Grad Osijek je prometno čvorište Županije, a ovaj master plan je početak, kako bi u idućim programskim razdobljima mogli kvalitetno planirati i izvući najveću korist u apliciranju za europske fondove, s ciljem unaprjeđivanja prometa, rekao je osječki dogradonačelnik Denis Ambruš.