Masterplan za Osijek i Osječko-baranjsku županiju

Masterplan za Osijek i Osječko-baranjsku županiju

Osijek i Osječko-baranjska županija dobit će masterplan prometnoga razvoja - o tome su ugovor za izradu, vrijedan 4,7 milijuna kuna, što s 85 posto sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, danas u Osijeku potpisali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, predstavnici Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje te čelnici sedam gradova s područja županije.

Masterplan će biti temelj za sustavni pristup rješavanju prometnih problema u županiji, a njegovom izradom dobit će se i podaci o migracijama i preferencijama putnika na osnovu kojih će se istražiti mogućnosti unapređenja stanja u prometu te povećanja kapaciteta postojeće prometne infrastrukture u kritičnim dijelovima gradova i županije.
487360_10205750321930924_1822043315222679431_n.jpgVlada je prije godinu dana usvojila prometnu strategiju Republike Hrvatske, čime je otvorena mogućnost da projekti gradske, prigradske i regionalne mobilnosti budu financirani iz fondova EU i to je nešto na čemu se temelji operativni program za razdoblje 2014.-2020., a za što je Hrvatskoj osigurano 1,6 milijardi kuna, naglasio je Hajdaš Dončić. 
Preduvjet da lokalne i regionalne uprave i samouprave prijavljuju i provode takve projekte su izrađeni masterplanovi ukupnog prometnog razvoja. 
Na natječaj Ministarstva za izradu prometnih masterplanova do sada se javilo deset lokalnih jedinica iz cijele Hrvatske. Za njih je "otvorena utakmica" u kojoj će oni koji će odraditi posao po pravilima imati najveće mogućnosti korištenja sredstava u cilju unaprjeđivanja života građana i smanjivanja prometnih zagušenja, kazao je, ponavljajući kako se želi da se većina novca za infrastrukturne projekte idućih godina osigurava iz europskih fondova. 
Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić vjeruje da će masterplan pomoći u stvaranju strateškog dokumenta, a koji će biti podloga za povlačenje novca iz europskih fondova. Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić ističe kako je masterplan vrijedan i potreban dokument i temelj za apliciranje za sredstva europskih fondova. Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić ocijenio je kako je potpisivanje sporazuma dokaz izvrsne suradnje grada i središnje vlasti i pokazuje da istok Hrvatske "nije zapušten i nije izvan fokusa središnje vlasti".
osijek-gradiliste-obilaznica.jpg11232281_10205750321970925_1960187335286906559_n.jpg
Ministar Hajdaš Dončić je tijekom boravka u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji obišao gradilište osječke južne obilaznice, osječku luku Tranzit te gradilište južne obilaznice Donjeg Miholjca i državne ceste D7 kod Đakova.