"Matura" najbolji film Vukovar film festivala

"Matura" najbolji film Vukovar film festivala

Scena iz filma Matura

Dodjelom nagrada i posljednjim filmskim projekcijama završio je jubilarni 10. Vukovar film festival na kojem je prikazano gotovo 90 filmova. Najboljim kratkim filmom proglašen je "Sve će biti u redu", a dokumentarnim "Zabrana s neba". Nagrađeni su i Ivo Gregurević i Marija Kohn.

Nagradu "Zlatni šlep" za najbolji dugometražni igrani film iz podunavskih zemalja zaslužio je rumunjski redatelj Cristian Mungiu za film 'Matura'. Priča o ocu koji će učiniti sve za uspjeh svoje kćerke, pa čak se uvući i u korupciju, oduševila je žiri koji su ove godine činili glumica Anja Šovagović, producentica Anita Juka i filmski kritičar Igor Tomljanović. Nagradu za najbolji film primila je glumica iz filma Lia Bugnar koja je tom prilikom izjavila kako je s ovim filmom bila na festivalu u Cannesu, ali da su joj ova četiri dana u Vukovaru bila daleko zabavnija. Smatra da su nagrade korisne, ne samo zato što laskaju, već i što privlače publiku na gledanje filma.
U konkurenciji dugometražnih filmova dodijeljeno je posebno priznanje ženskom dijelu glumačke ekipe filma 'Zbog tebe' Anđela Jurkasa. Za odličnu glumačku izvedbu pohvaljene su Leona Paraminski, Nataša Janjić, Iskra Jirsak, Iva Mihalić, Iva Visković i Jelena Perčin.
Isti žiri dodijelio je nagradu za najbolji kratki film njemačkom uratku 'Sve će biti u redu' redatelja Patricka Vollratha. I to je priča o roditelju i djetetu, odnosno o razvedenom ocu koji treba provesti dan s kćerkom, ali je odluči ne vratiti majci.
Za najbolji dokumentarni film, u konkurenciji 12 naslova, odabran je njemačko-rumunjski film 'Zabrana s neba' redatelja Andreia Schwartza, o čovjeku koji izlazi iz zatvora i teško se snalazi u novom svijetu. Žiri dokumentarnog filma, koji su činili redatelj Hubert Canaval iz Austrije, filmski kritičar i redatelj Borislav Kolev iz Bugarske te redateljica Anne Schiltz iz Luksemburga, dodijelio je i posebnu nagradu njemačko-poljskom filmu 'Dodir anđela' redatelja Mareka Tomasza Pawlikowskog koji govori o gluhom čovjeku s fenomenalnom memorijom.
Nagradu 'Krsto Papić' za poseban doprinos hrvatskom filmu ove je godine dobio glumac Ivo Gregurević, dok je nagradu za životno djelo dobila Marija Kohn.

 

Završen Vukovar film festival