Melita Rundek dobitnica Nagrade "Anto Gardaš"

Melita Rundek dobitnica Nagrade "Anto Gardaš" Melita Rundek dobitnica Nagrade "Anto Gardaš"

12. hrvatska književna nagrada "Anto Gardaš" za najbolje prozno djelo za djecu i mladež objavljeno u 2017. godinu dodijeljena je Meliti Rundek za njezin roman "Letači srebrnih krila" .

"Uvjerljivo zamišljena priča o knjiškim moljcima, bez pretjerano naglašenih pedagoških komponenti, situacije koje tjeraju na smijeh, dramatičnost i opasnost, likovi iz poznatih priča poput Gospodara prstenova ili Harryja Pottera - sve su to elementi koji privlače mlade čitatelje", stoji uz ostalo u obrazloženju odluke prosudbenog povjerenstva u kojem su bili Branka Primorac, Stjepan Tomaš i Diana Zalar. "Melita Rundek renomirana je autorica knjiga za djecu i mlade koja se sustavno bavi suvremenom problematikom odrastanja, a time i fenomenima koji se odvijaju u virtualiziranom svijetu mladoga čovjeka. (...) Romanom "Letači srebrnih krila" vraća se na životnu važnost čitanja i strast prema toj sposobnosti, i to izvorno osmišljenom pričom koja doziva osnovnoškolsko dijete. Autorica nas vodi u svijet posve malenih bića, koja žive tik uz knjige na policama. Obitelj knjiških moljaca (roditelji i djevojčica Tina koja je dobila ime prema Tinu Ujeviću, tatinom omiljenom piscu) ne žive kao štetočine i ne uništavaju knjige, već se hrane pričama, pjesmama i zanimljivostima koje u njima nalaze," zapisali su članovi prosudbenog povjerenstva koji su pročitali trideset i dvije knjige koliko ih je bilo prijavljeno na ovogodišnji natječaj za nagradu naslovljenu prema poznatom osječkom autoru knjiga za djecu i mlade. Teme su bile vrlo različite - život u brojnoj ili krnjoj obitelji, dolazak bebe, odlazak roditelja tinejdžera na rad u inozemstvo, invaliditet, Down sindrom, maligne bolesti, odnos prema starijim osobama, odnos prema životinjama ljubimcima, upoznavanje povijesti, ekološko osvješćivanje, zaljubljivanje i odljubljivanje... Uputili su kritiku izdavačima i urednicima izdanja, uz opasku kako se pomnije radi korektura nego urednički posao. "Određenom broju knjiga trebalo je u rukopisu skratiti tekstove, sažetije i jasnije preformulirati rečenice, rukovoditi se maksimom 'manje je više'," poručili su Zalar, Primorac i Tomaš.
U uži izbor za nagradu koja se dodjeljuje od 2007. godine ušlo je šest knjiga, redom autorica, a konačna odluka, kako kaže Stjepan Tomaš, iako je bila jednoglasna nije bila ni malo laka.
Nagradu "Anto Gardaš" dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika Zagreb i Ogranak DHK Osijek, u suradnji s Ministarstvom kulture, Županijom osječko-baranjskom i Gradom Osijekom.

Stjepan Tomaš - razgovor u emisiji Dobar dan