"Mesokombinat" Nebojše Vukovića

"Mesokombinat" Nebojše Vukovića

pozivnica izložbe

U Galeriji Kazamat otvorena je izložba „Mesokombinat“, autora Nebojše Vukovića. Postav se može pogledati do 21. siječnja .

"Mesokombinat je svojevrsni manifest u kojem Vuković progovara njemu specifičnim individualnim amalgamom vernakularnoga i likovnog simboličkog jezika nadopunjenog glazbenim radom mladoga suvremenog autora koji se krije iza naziva Hydropleximus. Jedinstvena neinhibirana ekspresivnost mladog autora Nebojše Vukovića prisutna je u širokom spektru medija kojima se bavio u dosadašnjem radu. Usmjeren na istraživanje relacija autora i gledatelja, pojedinca i skupine, njegovim radovima dominira atmosfera koju svjesno inducira kaosom, kakofonijom i agresivnošću. Oblikovanju radova pristupao je koristeći se istovremeno pop kulturnim, supkulturnim i motivima "s one strane" moralnog spektra. Izlažući ih en masse ili "unoseći ih u lice" gledatelja, Nebojša suočava promatrača s jednakim izazovom - uvažavanjem pozicije drugačijeg i Drugog.

Novi smjer kojim je Nebojša krenuo predstavlja ne samo novi medijski iskorak, nego i novu konceptualnu dimenziju, pri čemu zadržava svoje prepoznatljive stilske okvire. Zadržavajući naizglednu nasumičnost, neinhibiran stil i sveprisutnu autorefleksivnost, Nebojša pred publiku postavlja jednu konkretnu društveno orijentiranu temu. U svom novom video radu Mesokombinat Nebojša predstavlja osjetljivu temu iz njegove matične sredine, Bilja u Baranji, koje je prolazilo kroz redovite gospodarsko-političke devastacije. Regija koja se spominje jedino u kontekstu dnevno-političkih kalkulacija, prostor je sustavnog političkog nasilja i institucionalnog nemara. Duboko marginalizirani, njeni stanovnici prepušteni su sebi samima dok bespomoćno promatraju dezintegraciju društvenog, ekonomskog i kulturnog tkiva od kojeg je skrojen njihov identitet. Ključan dio njihova identiteta bio je upravo nekadašnji gospodarski div Belje, koji je bio više od pukog ekonomskog subjekta mjesta.

Poetika zanemarenosti i napuštenosti Mesokombinata Nebojše Vukovića, nalik onoj Hansa Bellmera, zastrašujuće je spretno komplementirana sintetičkim i industrijskim kaemefdiemovskom (KMFDM) zvukom Hydropleximusa. Njihova suradnja predstavlja ne samo spretnu sintezu na estetskoj nego i na konceptualnoj i društveno- angažiranoj dimenziji rada.

Mesokombinat se mora promatrati kroz prizmu konteksta iz kojeg je proizašao i fenomenu o kojem govori. Dezintegracija društvenog, ljudskog i životinjskog korpusa u ovom kontekstu pruža jedinstvenu i modernu perspektivu, svojevrstan genius loci današnje Baranje te njena kulturno i društveno neodvojivog subjekta - Belja.

Nama naviknutima na isproducirane marketinške imaginarije brendova i logotipova, rad Mesokombinat pruža istinit i bolan vizual naspram onoga prisutnog na policama trgovina.

/predgovor katalogu izložbe/

Izložba je otvorena od 6. do 21. siječnja 2018. godine

Radno vrijeme Galerije Kazamat:
Srijeda, četvrtak i petak od 17:00 do 20:00 sati
Subota i nedjelja od 10:00 do 13:00 sati