Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: Stjepan Filipović

Danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, aktivisti Ženske udruge okupili su se kod skulpture Grupa građana na Trgu Ante Starčevića kako bi ukazali na izostanak sustavne i učinkovite institucionalne zaštite žena od svih oblika nasilja.

Naša akcija nije samo simbolična jer umjesto kvalitetne zaštite za koju postoji odgovornost sustava, ono što svakodnevno vidimo jest progon žena i osuda žena za proživljeno nasilje koje dožive od svojih partnera i nema adekvatnog procesuiranja muškog nasilja prema ženama, rekla je aktivistica Nikolina Zec. Je li situacija pogoršana u vrijeme pandemije kaže da je to dodatna situacija o kojoj su govorile da zbog pandemije Koronavirusom u drugi plan pada pandemija nasilja nad ženama, a podatci pokazuju da ima sve više prijava. "To ne znači da nasilja ima više ali ga je teško mjeriti. Razlog zašto smo odjevene u sluškinje zato što na ovaj način pokazujemo i ststus žena u društvu, odnosno odnos kakav imamo od nadležnih institucija. Umjesto suzbijanja nasilja u njegovoj osnovi, na žalost, ne možemo rteći da je to slučaj u prakci," istaknula je Nikolina Zec.
Zahtjevajući pravdu za žene aktivistice Udruge prošetale su do nadležnih institucija u Osijeku: Suda, Državnog odvjetništva, Centra za socijalnu skrb i policije.

Nikolina Zec