Međunarodni dan i Europska noći muzeja u Muzeju likovnih umjetnosti

Međunarodni dan i Europska noći muzeja u Muzeju likovnih umjetnosti

fotografija OBŽ, Branko Vrbošić

Međunarodni dan i Europska noći muzeja prigodno će se obilježiti u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti. Osmišljena je radionica za djecu, putovanje riznicom hrvatske moderne umjetnosti Kolekcijom Vugrinec te razgledavanje izložbe "Crtovlja" Marcela Bačića.

"U prijepodnevnim satima, od 10 – 11 sati, organizirali smo prigodnu radionicu za djecu, što će ujedno biti i posljednja u nizu radionica "Mali prijatelji Muzeja" prije ljetne stanke. Radionicu temeljenu na aktualnoj izložbi Kolekcija Vugrinec, kojom ćemo naglasiti temu ovogodišnjeg Međunarodnog dana Muzeja Muzeji kao kulturna središta: budućnost tradicije vodit će muzejske pedagoginje Josipa Stojanović i Kristina Delalić Vetengl.

Ulaz je slobodan, a Muzej će u prijepodnevnim satima za posjetitelje biti otvoren do 13 sati.

U poslijepodnevnim satima, točnije u 18 sati počet će program obilježavanja Europske noći muzeja. Kustos izložbe Kolekcija Vugrinec, Ivan Roth provest će posjetitelje u čarobno putovanje riznicom hrvatske moderne umjetnosti. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s Kolekcijom Vugrinec, a riječ je o jednoj od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, među kojima se nalaze i brojna remek-djela. Sadrži neka od najboljih djela Bele Čikoša Sesije, Mate Celestina Medovića, Oskara Hermana, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Emanuela Vidovića, Marina Tartaglie, ali i skulpture Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštrovića, Frane Kršinića... Nekadašnji nogometaš Davor Vugrinec nakon prestanka nogometne karijere od sakupljanja umjetnina kao hobija odlučio je pokrenuti posao i skupio zavidnu zbirku umjetnina i djela primijenjene umjetnosti.

Posjetitelji do 20:00 sati uz izložbu Kolekcija Vugrinec, koja se nalazi na prvom katu Muzeja mogu pogledati i izložbu Marcela Bačića, Crtovlja koja se nalazi u prizemlju. Kustosica izložbe je Valentina Radoš.

Svi programi su organizirani uz potporu Osječko – baranjske županije, a ulaz na sve aktivnosti i obilazak izložbi je slobodan", čitamo u pozivnici organizatora.