Međunarodni dan IBCLC savjetnica za dojenje

Međunarodni dan IBCLC savjetnica za dojenje

Maja Štimac jedna je od IBCLC savjetnica - foto: DAVOR KIBEL, Glas Slavonije

Prve srijede u ožujku obilježava Međunarodni dan IBCLC savjetnica za dojenje. IBLCE je organizacija koja određuje standarde-i stručne i etičke- za IBCLC savjetnice u radu s dojiljama. Više o svemu u programu Radio Osijeka govori pedijatrica Maja Štimac, jedna od tri osječke savjetnice.

IBLCE organizira ispit za buduće IBCLC savjetnice i omogućuje njihovu certifikaciju i relicenciranje. Svaka IBCLC savjetnica treba obnoviti certifikat svakih pet godine, te na taj način IBLCE potiče stalno usavršavanje savjetnica tj. održavanja visokih standarda. Jedan od ciljeva IBLCE je potaknuti zdravstvene djelatnike da prošire svoje znanje o dojenju, jer prepoznaju potrebu za stručnim znanjem o dojenju u mnogim disciplinama. IBLCE teži svijetu gdje je dojenje kulturološki i sociološki općeprihvaćeno. Misija IBLCE jest razviti međunarodno priznatu kvalifikaciju koja će se dodjeljivati pojedincima koji demonstriraju vještinu i znanje u pružanju pomoći dojiljama diljem svijeta. Od ukupno 26 IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) savjetnica za dojenje, koliko ih je u Hrvatskoj, njih tri rade u Osijeku: Maja Štimac, Zorica Kovač i Silvija Klasić. 

Pedijatrica Maja Štimac objasnila je važnost dojenja te istaknula kako i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci kao jedini ispravan način hranjenja novorođenog djeteta.

"Nakon te dobi dojenje se može nastaviti uz adekvatnu dohranu do druge godine, čak i duže. U početku dojenja majka može naići na određene probleme, stoga joj je podrška iznimno važna. Može je dobiti iz bliže okoline, ali i stručnu podršku organiziranu na razini patronažne službe Doma zdravlja Osijek. Podršku također mogu dati i djelatnici rodilišta u bolnici te liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, no ako je majci potreban nekakav dodatni savjet, mogu se obratiti udruzi IBCLC savjetnica" pojasnila je doktorica Štimac te dodala da se majke uvijek mogu obratiti ako imaju problem, kao i u Savjetovalište za dojenje u Domu zdravlja Osijek. Djeluju i grupe za potporu dojenja, odnosno majke koje si međusobno pomažu uz voditeljicu patronaže, a riječ je o iznimno važnoj pomoći svakoj majci ako je zatreba.

/ u pisanju web članka korišteni su materijali sa službene web stranice IBLCE i članka M. Mihelić izu "Glasa Slavonije/

 

Dojenje