Međunarodni dan jazza u Osijeku

Međunarodni dan jazza u Osijeku

Na inicijativu nekolicine osječkih glazbenika i u organizaciji osječkog neformalnog saveza udruga Šibica, 30. travnja 2019. godine i Osijek se mapira na svjetskoj karti prijatelja jazza. Zbog kiše cijeli će se program odvijati u prostorijama Udruge Slama.

Započet će već u kasnim popodnevnim satima (17 sati) ambijentalnim ugođajem, kreativnim radionicama, kao uvodom u glazbeno-performativni segment.

Tom obilježavanju prethode i tri glazbena susreta, koja će se održati na osječkoj Vodenici i to u suradnji s njihovim voditeljima. Termini su:

● 19. 4. (petak) u 18 sati – Ema Bel & Claude Marco Contini

● 23. 4. (utorak) u 18 sati – Vjekoslav Miling & Antonia Pintarić

● 24. 4. (srijeda) u 19 sati – Sing Song Swing.

 

30. travnja 2011. godine UNESCO i Ujedinjeni narodi proglasili su Međunarodnim danom jazza, pa se od tada svake godine, upravo na taj dan, u svim dijelovima svijeta, ujedinjuju najveći jazz virtuozi, ali ostale najveće svjetske glazbene zvijezde i organiziraju se koncerti, provode glazbene radionice i predavanja o povijesti jazza, a sve u svrhu promicanja jazza i svega onoga što je kultura jazza učinila za oblikovanje današnjice u kojoj živimo.

Dakle, kreiranjem kvalitetnog umjetničkog sadržaja u našoj zajednici, omogućava se njegovo konzumiranje, točnije, implementiranje  u svim sferama života i to običnoga građanina, koji na ovaj način dobiva slobodan uvid u sve značajke kulturološkog aspekta jazza i uvid u važnost uloge koju je odigrao pri kreiranju demokratičnoga društva, utemeljenog na poštivanju ljudskih prava i sloboda, širenju tolerancije i slobodnog umjetničkog izražavanja.

Takvom umjetničkom proaktivnošću, indirektno se utječe na osvješčivanje građana o važnosti poštivanja svakog ljudskog bića, bez obzira na njegovo kulturološko nasljeđe, vjersku, nacionalnu pripadnost, socijalni, odnosno obrazovni status.  

Nastupit će šest osječkih jazz sastava: Argus, B3 Jazz Band, No Jazz Band, 'Round Midnight, Sing Song Swing, Schmidt, Jukić, Ivnić Trio, te pjevači Hrvatskog narodnog kazališta Osijek:  Ema Bel i Claude Marco Contini. Zvijezda večeri, cijenjeni je jazz glazbenik - gopodin Ratko Divjak, čiji je nastup omogućila Hrvatska glazbena unija. Divjak će nastupiti u pratnji osječkih glazbenika: Zlatko Barač, Davor Dedić, Dario Hleb, Vedran Zec i Damir Mihić.

Za after party u prostoru udruge Slama, bit će zaslužen naš poznati osječki DJ Umbo.

Osim vrsnih glazbenika, stručnih suradnika i umjetnika, u organizaciji sudjeluje i udruga prijavitelj  (Udruga Slama), potom udruga Plesni studio Sjaj/Shine, Udruga PLANTaža i Udruga ReArt. Svaka od udruga će svojim aktivnostima upotpuniti sadržaj te na taj način podržati značaj obilježavanja ovoga dana, ali i pridonijeti njegovoj što boljoj vidljivosti (Udruga Slama – aktivnosti organizacije događaja, Plesni studio Shine – aktivnosti koreografije i plesnog performansa, Udruga PLANTaža – akrobati i performeri s vatrom, Udruga ReArt – uređenje ambijenta).