Međunarodni dan muzeja obilježava se u Osijeku

Međunarodni dan muzeja obilježava se u Osijeku Međunarodni dan muzeja obilježava se u Osijeku
fotografija Amoreta Bajto fotografija Amoreta Bajto
fb G.M.Ivanković fb G.M.Ivanković

fotografija Monika Kralj

Osječki su muzeji otvorili danas svoja vrata i osmislili prigodne programe uz Međunarodni dan muzeja. Muzej likovnih umjetnosti najavljuje predavanje o stripu, Muzej Slavonije virtualnu šetnju i promociju, a Arheološki muzej otvorena vrata za posjetitelje.

Muzej likovnih umjetnosti organizira on-line predavanje Dubravka Matakovića o hrvatskom stripu. Predavanje se može pratiti na Facebook stranici MLUO-a, a početak je u 14 sati. Danas besplatno možete posjetiti i Arheološki muzej.

Matakovićevo je predavanje organizirano u sklopu izložbe "Nastavit će se…Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", koja je postavljena u Muzeju likovnih umjetnosti. 

“Pozivamo sve zainteresirane na individualne posjete Muzeju, uz slobodan ulaz od 10 do 20 sati i na praćenje na društvenim mrežama gdje vas očekuju brojna iznenađenja”, poručuju iz MLUO-a.
ICOM-ova tema uz Međunarodni dan muzeja je “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje (The Future of Museums: Recover and Reimagine)”, što naznačuje promjene u radu suvremenog muzeja. Muzej uz svoje tradicionalne aktivnosti sabiranja, čuvanja i tumačenja naslijeđa postaje interdisciplinarno, intermedijalno polifono mjesto za interakciju s korisnicima i zajednicom. Tijekom trajanja pandemije COVID-a 19, dok se bilježe ozbiljne ekonomske, socijalne i psihološke posljedice, muzeji su se istaknuli kao sigurne institucije, tzv. safe zones, koje imaju kreativni potencijal i mogućnost osmišljavanja načina kako doprinijeti oporavku i aktivno voditi promjene u društvu.

Iz Arheološkog muzeja Osijek javljaju da će na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja ulaz u muzej biti besplatan kao i stručno vodstvo, a sva muzejska izdanja će se prodavati po prigodnim cijenama. Stručno će vodstvo biti organizirano uz poštivanje epidemioloških mjera u 10 i 13 sati. Zainteresirani se trebaju najaviti putem maila amo@amo.hr do 18. svibnja.

Vrata Muzeja Slavonije bit će otvorena za sve posjetitelje od 10 do 21 sat, ulaz je slobodan, uz promotivne popuste na muzejske suvenire i publikacije.

Valentina Kezić iz Odjela edukacije i promidžbe najavljuje  virtualne šetnje muzejskim postavom: od 15 do 16 i 30 "šetnja" kroz izložbu o ostavštini Hermanna Weissmanna - izložba je preko aplikacije Zoom, a poveznica je dostupna na društvenim mrežama i internetskoj stranici muzeja. Od 18 sati održat će se i promocija XXXVI. broja Osječkog zbornika na otvorenom ispred muzeja. Zbornik donosi deset radova s različitom tematikom, od kulturne povijesti do radne zaštite muzejske dokumentacije.

ravnatelj Arheološkog muzeja Tomislav Hršak