Međunarodni dan muzeja u Muzeju Slavonije

Međunarodni dan muzeja u Muzeju Slavonije

U povodu Međunarodnog dana muzeja 2019. Muzej Slavonije poziva sve posjetitelje da u subotu, 18. svibnja, uz besplatan ulaz od 10 do 18 sati posjete izložbeni postav i programe .

Glazbena radionica – od 10,30 do 12 sati (Trg sv. Trojstva 6)
Na radionici "Tradicijska glazbala u Muzeju Slavonije" djeca i mladi upoznat će odabrana tradicijska glazbala koja se čuvaju u Zbirci tradicijskih glazbala Etnografskog odjela. Voditeljica zbirke je kustosica Tünde Šipoš Živić. Na radionici će gostovati gajdašica Anita Tomoković Šteter, samičar Franjo Verić te izrađivač tradicijskih igračaka-glazbala Miroslav Benaković. Voditeljica radionice je muzikologinja Vilena Vrbanić.
Prijava za sudjelovanje na radionici je obvezna zbog ograničenog broja mjesta, a dijete možete prijaviti putem poveznice: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScWbiNFz5o5oszOFDnPekR323E-3CofvBli4UcCk4ajc4A1cw/formResponse
Ulaz za sve prijavljene je slobodan. Na radionici mogu sudjelovati i djeca mlađeg uzrasta (predškolska dob), ali u pratnji roditelja.
Otvorenje Odjela knjižnice – od 12,30 do 14 sati
Svečano otvorenje i obilazak Odjela knjižnice Muzeja Slavonije u centru grada Osijeka, na adresi Trg pape Ivana Pavla II. 1
Muzej Slavonije ima najveću muzejsku knjižnicu u Hrvatskoj s preko 150 tisuća naslova, a u novom prostoru predviđeno je da dio bogate građe bude dostupan javnosti.
Stručno vodstvo za građanstvo od 17 do 18 sati
U Muzeju Slavonije nekoliko je izložaba. Kustos Odjela povijesti Grgur Marko Ivanković sve zainteresirane provest će kroz "Antički lapidarij", "Tvrđu u Osijeku i "Zaviri ispod – donje rublje i higijena".
meunarodni-dan-muzeja-muzej-slavonije-kropani1.jpg
ICOM-ova tema Međunarodnog dana muzeja 2019. "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije" naglašava neizmjernu važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, gospodarskih kriza i socijalnih promjena uključujući i prisutnost velikih migracija stanovništva.
Muzeji preuzimaju novu ulogu koju ICOM simbolički definira kroz dva ključna pojma – muzej kao mjesto susreta i umrežavanja (potiče se suradničko okruženje, multidisciplinarna suradnja te interesno povezivanje partnera, odnosno profesionalno povezivanje) te muzej kao središnje mjesto lokalne zajednice (u okviru kulturnog prostora zajednice muzej prepoznaje vrijednost tradicije, čuva i brine o materijalnoj i nematerijalnoj baštini – kulturnoj, prirodnoj i tehničkoj – te se proaktivno odnosi prema naslijeđu).
ICOM-ova podtema manifestacije "Budućnost tradicije" povezuje muzeje s njihovom ulogom prenositelja tradicije u budućnost. Muzej prije svega osigurava objektivnost i istinitost naslijeđa i u funkciji je posrednika koji suvremenim sredstvima doprinosi očuvanju i prenošenju tradicijskog znanja i umijeća za buduće naraštaje.