Međunarodni dan starijih osoba - aktivno zdravo starenje

Međunarodni dan starijih osoba - aktivno zdravo starenje Međunarodni dan starijih osoba - aktivno zdravo starenje

hrt.hr

Međunarodni je dan starijih osoba. Obilježava se od 1990. godine i cilj mu je osvijestiti društvo o potrebama osoba treće dobi odnosno provedbi nacionalnih strategija programa aktivnog zdravog starenja. Sve je više starijih. U Hrvatskoj svaka peta osoba starija je od 65 godina

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1990. godine odlukom i Rezolucijom Glavne Skupštine Ujedinjenih naroda. Cilj je osvijestiti društvo o potrebama starijih osoba, ali i o provedbi nacionalnih strategija programa aktivnog zdravog starenja. Aktivno zdravo starenje obuhvaća unaprjeđenje i očuvanje zdravlja i kvalitete života starijih osoba i njihovog uključivanja u zajednicu u kojoj žive. Stariji su vrlo ranjivi. Mnogi zapadnu u siromaštvo, invaliditet ili se suočavaju s diskriminacijom. Međunarodni dan starijih osoba mogućnost je naglašavanja svih potreškoća s kojim se starije osobe suočavaju, ali i iskazivanje doprinosa koji stariji ljudi imaju u društvu i podizanju svjesnosti o izazovima starenja u današnjem svijetu. Starije populacije  globalno je sve više. Tako su predviđanja da će broj starijih od 60 godina do 2030. u svijetu porasti za pedesetak posto, čime će nadmašiti broj mlade populacije, uključujući i djecu mlađu od 10 godina. U Hrvatskoj svaka peta osoba starija je od 65 godina. 

U obilježavanje dana starijih osoba u Osijeku su se uz ostale uključile udruge poput Aktivnih umirovljenika koja je u svom sjedištu u Županijskoj ulici organizirala druženje uz čobanac umirovljnika, ali i drugih građana, a javna ustanova Tržnica d.o.o. zajedno sa strankom Nezavisni aktivni umirovljenici u sklopu tradicionalnog "Umirovljeničkog utorka na tržnici" podjelu graha. Nezavisni aktivni umirovljenici u srijedu će posjetiti i Dom za stare i nemoćne u Drinskoj ulici, kaže predsjednik Drago Šerić, i u suradnji s Gradom Osijekom podijeliti hodalice teško pokretnim korisnicima Doma, te druge sadržaje iz programa društvenih igara.