Međunarodni festival "Umjetnost i žena"

Međunarodni festival "Umjetnost i žena"

fotografija Amoreta Bajto

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku organizira četvrti Međunarodni festival "Umjetnost i žena" koji će se održati od 12 i 13. studenog. Program priredbe predstavljen je danas na konferenciji za novinstvo, a istaknuto je da je sadržajno raznolik, bogat i da se širi u nove prostore.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku od 2016. godine organizira umjetničku i kulturnu manifestaciju, Međunarodni festival „Umjetnost i žena“, u okviru kojega predstavlja odnose umjetnosti i žene – ostvarenja žena umjetnica iz Hrvatske i inozemstva, ali i umjetničko tematiziranje te kulturološko pozicioniranje žene spram i u umjetnosti. Svrha ove manifestacije je demarginaliziranje tzv. ženske umjetnosti i nužno oslobađanje od balasta stereotipnog etiketiranja umjetničkog stvaralaštva žena.

Festival „Umjetnost i žena“ 2019. godine uzima u obzir interdisciplinarni pristup umjetničkom stvaralaštvu obuhvaćajući teme iz područja književnosti, glazbe, likovnih i izvedbenih umjetnosti, kreativnih industrija te novih medija. Tako u sadržaj festivala ulaze programi poput likovnih izložbi, glazbenih izvedbi, otvorenih predavanja, gostovanja domaćih i/ili inozemnih autorica, i sl.