Međunarodno natjecanje u slaganju Rubikove kocke

Međunarodno natjecanje u slaganju Rubikove kocke

Ovogodišnje međunarodno natjecanje, ujedno i državno prvenstvo Republike Hrvatske, održat će se od 31. kolovoza – 1. rujna 2019. u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Osijeku pod pokroviteljstvom Ekonomskog fakulteta, Udruge Speedcubing Hrvatska, World Cube Association te Jamnice.

Croatian Nationals 2019 dio je međunarodnih natjecanja u organizaciji World Cube Association (WCA). Natjecanje u Osijeku organiziraju predstavnici Udruge Speedcubing Hrvatska, udruge koja okuplja ljubitelje Rubikovih kocaka i ostalih mozgalica te svojim djelovanjem nastoji proširiti ovaj hobi. Više o udruzi možete saznati ovdje: https://speedcubinghrvatska.hr/

Organizacijski tim čine Toni Varga, Filip Vuković, David Vujasić te Dominik Vidaković, koji ovo natjecanje ujedno nadgleda i u ime World Cube Association kao WCA Delegat za Republiku Hrvatsku.
Na natjecanju nas očekuje 60 natjecatelja iz 10 država: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Mađarske, Austrije, Makedonije, Rusije, Kosova te Švicarske. Na natjecanju će biti prisutno svih službenih 18 WCA kategorija od kojih izdvajamo slaganje kocke na slijepo, slaganje kocke jednom rukom te slaganje kocke s nogama. Na natjecanje dolaze mnogi iskusni natjecatelji od kojih je važno istaknuti bivšeg svjetskog rekordera Bencea Barát (Mađarska) u disciplini 7x7x7 kocka te Davida Vujasića (Hrvatska) koji trenutno drži najviše hrvatskih rekorda. Također, na natjecanje dolazi mnogo natjecatelja iz Hrvatske što dokazuje kako se ovaj hobi širi sve više među mladima, ali i starijima.
Natjecanje u subotu, 31. kolovoza, traje od 9:00 do 16:00, a u nedjelju, 1. rujna, od 9:00 do 17:00 kada će biti ceremonija proglašenja pobjednika. Slobodno se može doći pogledati natjecanje i vidjeti kako izgleda brzo slaganje Rubikove kocke, no mole se svi posjetitelji da podrže sve natjecatelje i budu tihi tijekom slaganja kocke i cjelokupnog natjecanja.
Svrha natjecanja je da se ljudi zabave u sportskom duhu i prijateljskoj atmosferi. Ako znate složiti kocku, dođite i naučite ponešto novo, pogledajte svjetsku razinu slaganja Rubikove kocke i uživajte u napetoj atmosferi!