"Mi smo morali progutati puno živih žaba"

"Mi smo morali progutati puno živih žaba"

Predsjednik HSP-a Daniel Srb rekao je kako će, ako se pokažu točnim vijesti o hrvatskoj deblokadi otvaranja pregovaračkog poglavlja 23. u pristupanju Srbije Europskoj uniji, to biti još jedan vrlo ozbiljan poraz hrvatske vanjske politike.

Srb je na konferenciji za novinare podsjetio da je, nakon prvih vijesti o deblokadi u srbijanskim medijima, hrvatska strana opovrgnula takve informacije, da bi europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn u Bruxellesu, rekao kako je s Hrvatskom postignut dogovor o načinu deblokade.
Ustvrdio je kako se iz izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, koje su u medijima prenesene na način da se demantira europskog povjerenika, može zaključiti kako Hrvatska želi postići napredak u deblokadi pregovora i da se na tome radi.Kovač nije ni jednom riječju decidirano, prem mišljenju Srba, rekao da to Hrvatska nije napravila. Time se, želi poručiti da su, ne samo vođeni razgovori o tome, već i da su postignuti određeni dogovori.
Ocijenio je kako to pokazuje odustajanje Hrvatske od nekih ranijih stavova, podsjetivši da su hrvatski uvjeti bili odustajanje Srbije od primjene Zakona o univerzalnoj odgovornosti te položaj Hrvata u Vojvodini i njihova parlamentarna zastupljenost.
Srb dodaje da Srbija tijekom pristupnih pregovora mora ispuniti i druge uvjete, poput davanja informacija o nestalim osobama, rješavanja pitanja granice, povrata otetog kulturnog blaga i osuđivanja zločinaca odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Podsjetio je Srb i na to kako je prije ulaska Hravstke u Europsku Uniju, morala mijenjati Ustav, ako treba , neka to učini i Srbija.
"Ako se pokažu točnim vijesti da je ministar Kovač s europskim povjerenikom postigao sporazum o odustajanju od nekih hrvatskih uvjeta, to će biti još jedan poraz hrvatske vanjske politike, dodatno slabljenje hrvatskog međunarodnog položaja i još jedno nepotrebno popuštanje pritiscima iz EU". Usto, ne manje bitno, bit će još jednom, po tko zna koji puta prevareni birači, poručio je Danijel Srb.

Srb