Mijo Validžić novi zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

Mijo Validžić novi zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Mijo Validžić novi zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

U Županji je održana svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH između brigadnog generala Denisa Tretinjaka i brigadira Mije Validžića.

Dosadašnji zapovjednik Gombr-e general Denis Tretinjak odlazi na novu dužnost načelnika Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Primopredaji su nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, predstavnici regionalne i lokalne uprave uz pripadnike Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Svečanosti je prethodilo polaganje vijenaca na spomeniku podignutom u čast hrvatskim braniteljima u Županji.

General zbora Mirko Šundov u ovoj je prigodi zahvalio dosadašnjem zapovjedniku generalu Tretinjaku za doprinos u napretku i razvoju Gombr-e koja je, kako je kazao, više puta dokazala i pokazala visoku razinu obučenosti i profesionalizma, a novom je zapovjedniku zaželio sreću u daljnjem radu.

„Slavonski vitezovi koji su svoj život položili na Oltaru domovine zaslužuju da ih se uvijek sjećate i da vam uspomena na njih bude motiv za biti još boljima. Vjerujem kako će novi zapovjednik zahvaljujući bogatom znanju i iskustvu koje je stekao za vrijeme Domovinskog rata doprinijeti razvoju ove brigade“, poručuje Šundov.

General bojnik Siniša Jurković podsjetio je na brojne provedene vježbe i obučne događaje u zemlji i inozemstvu istaknuvši pritom i aktivnosti vezane za potporu civilnim institucijama i civilnom stanovništvu diljem Republike Hrvatske.

„Sve ove zadaće bilo bi teško provesti bez izgradnje i njegovanja timskog rada, a upravo timskom radu i brizi o ljudima kao najvrednijem resursu Hrvatske vojske general Tretinjak je davao poseban naglasak“, rekao je Jurković.

„Zahvaljujem svim svojim suradnicima na kvalitetnoj potpori u provedbi vizija i planova. Siguran sam da će vam iskustva koje smo zajednički stekli pomoći u daljnjem radu i vašim karijerama. Vaš je vrijedan rad u dokumentiranju naših projekata i zadaća nemjerljiv“, poruka je generala Tretinjaka koji je priznao kako se iza njega nalaze tri neprocjenjive godine: „Hvala vam još jednom što ste me u nebrojeno situacija učinili ponosnim zapovjednikom. Posebnu zahvalu upućujem civilnim vlastima na području razmještaja naših brigada. Brigada je u vama, ali i vi u brigadi, imala oslonac u teškim trenucima“.

Novi zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić priznao je kako preuzimanje ove dužnosti za njega predstavlja poseban trenutak u njegovoj vojnoj karijeri i podsjetio kako je postrojba nastala kao slijednica proslavljenih ratnih brigada Kuna, Sokolova i Puma, čiji su brojni pripadnici svoje živote dali za samostalnu i slobodnu Hrvatsku.

„Slavonci su uvijek rado pokazivali svoju poznatu slavonsku dušu, ali i inat kad im je kroz stoljeća rodna gruda bila ugrožena, pa tako i u Domovinskom ratu. Zato naše poginule nikad nećemo zaboraviti i s ovog mjesta želim vam reći da se vraćam u svoj rodni zavičaj i da sam svjestan velike odgovornosti koju preuzimam“. Naglasio je pritom kako će se nastaviti zalagati za održavanje postojećih i razvijanje novih sposobnosti brigade, kao i na podizanju uvjeta života i rada svih pripadnika Gardijske oklopno- mehanizirane brigade.