Milanović: "Nitko nije ni gladan ni žedan"

Milanović: "Nitko nije ni gladan ni žedan"

Voda je zaustavljena i povlači se iz svih mjesta. Uspostavljena je sigurnosna zona i građani zajedno sa žurnim službama čiste sela, HEP vraća struju, vatrogasci saniraju teren, uklanjaju se uginule životinje, zaprašuje se teren protiv komaraca', rekao je premijer Zoran Milanović danas na sjednici Vlade.

Nakon toga slijedi isušivanje, čišćenje i sanacija za sve one koji moraju čekati povratak u svoje kuće. „Nitko nije gladan ni žedan i nema novih žrtava poslije proboja u Rajevom selu, niti pojave bolesti a zajamčena je potpuna sigurnost imovine“, kazao je Milanović.

„Zajamčena je potpuna sigurnost imovine i u zadnjih 14 dana od pucanja nasipa napravilo se dosta u Rajevom selu, a bit će i dovršeno kako je Vlada i obećala stradalnicima“, naglasio je premijer i najavio da će ponovno obići to područje: „Zahvaljujem svim žurnim službama, lokalnim vlastima i građanima, prije svega njima, koji pomažu u uspostavi normalizacije u ovoj katastrofi koja nas je zadesila.“
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izvijestio je danas da je njegovo Ministarstvo pokrenulo mehanizam osiguravanja potpore za očuvanje radnih mjesta tvrtkama u poplavljenoj Slavoniji. Radnicima u tvrtkama koje ne mogu raditi, a riječ je o 110 tvrtki i 433 radnika, u sljedeća tri mjeseca isplaćivat će se 50 posto neto plaće, rekao je Mrsić u Hrvatskom saboru kojem je predstavio Zakon o potporama za očuvanje radnih mjesta.
„Smatramo da ćemo na taj način pomoći da se proizvodnja čim prije obnovi, a život normalizira“, rekao je Mrsić. Ministarstvo je, kaže, u kontaktu sa svim poslodavcima s poplavljenog područja.

Na područjima pogođenima poplavama, prema procjenama, nalazi se oko 117 tisuća kubičnih metara otpada koji treba zbrinuti, izjavio je za Hrvatski radio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Kolika je to količina materijala, može se vidjeti iz primjera prema kojem bi za prijevoz te količine otpada trebalo oko 11.700 kamiona koji mogu zaprimiti po 10 kubika otpadnog materijala. Procjenuje se također, kazao je Zmajlović, da će za cjelokupnu sanaciju biti potrebno između 40 i 50 milijuna kuna. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je 50 milijuna kuna.
Ministar je rekao da je sanacija i obnova poplavljenih područja prioritet cijele Vlade te da je Ministarstvo okoliša pripremilo plan sanacije otpada koji obuhvaća zbrinjavanje cjelokupnog otpada iz kućanstava, s javnih površina te sanaciju potopljenog odlagališta u Gunji.
„Gradovi i općine bit će dužni osigurati prostor od 300 do 500 četvornih metara koji će biti privremena reciklažna dvorišta na koja će se sav otpad dovoziti i razvrstavati. Električni i elektronički uređaji, drveni namještaj, metalni otpad predavat će se ovlaštenim skupljačima, dok će se za građevinski otpad osigurati mobilni uređaji za usitnjavanje kako bi se sve što je iskoristivo iskoristilo u obnovi lokalnih i poljskih putova. Ono što ostane odlagat će se na odlagališta. Svi u lancu moraju točno znati što ide kamo i kako prije nego što se krene u posao“, ističe Zmajlović.