Milanović u Belom Manastiru pozdravio puštene strojovođe

Milanović u Belom Manastiru pozdravio puštene strojovođe Milanović u Belom Manastiru pozdravio puštene strojovođe

U Hrvatsku je do sadai ušlo više od 20.700 izbjeglica. Iako su granični prijelazi sa Srbijom od Iloka do Batine zatvoreni, skupine migranata kod Tovarnika i dalje stižu u Hrvatsku preko polja i kukuruzišta - tamo ih se nalazi 2.500, iz zemlje je, prema mađarskim podacima, otišlo oko 8000 migranata.

bps-beremend.jpgTisuće ljudi kod Batine čekaju na ulazak u Hrvatsku. Migranti koji se nalaze u našoj zemlji prevoze se autobusima i vlakovima iz prihvatnih centara do graničnih prijelaza s Mađarskom – do Botova, Goričana i Baranjskog Petrovog Sela – odakle ih Mađari prihvaćaju bez registracije. Vlakovima se odvoze i iz Tovarnika, gdje ih je noćas bilo više od osam tisuća. Među ostalim stižu i u Beli Manastir, kamo je jutros došao premijer Zoran Milanović. Razgovarao je s dvojicom strojovođa koje je mađarska policija zadržala, zbog – kako su objasnili – toga što su bez dozvole u Mađarsku uveli vlak pun izbjeglica, a tek su se jutros vratili u Hrvatsku. Pohvalio je i hrvatske policajce koji su pratili kompoziciju, a koje su Mađari nakon nekoliko sati zadržavanja pustili još sinoć. „Dečki su radili u najboljoj namjeri, profesionalno“, rekao je premijer.
Ponovio je tvrdnju izgovorenu jučer na konferenciji za novinare: “Problem je u Grčkoj i Turskoj. Preko grčkih otoka prelazi 75-80 posto migranata. Europska unija treba preuzeti i to spriječiti”, izjavio je Milanović. Govoreći o Planu B, rekao je kako je Hrvatska time što je dovezla ljude do same granice zapravo natjerala Mađarsku da ih prime. “To ćemo raditi i dalje”, dodao je šef hrvatske vlade.
milanovic-crveni-kriz-bm1.jpg
Milanović je pohvalio stožere koji su radili na rihvatu izbjeglica. Rekao je da su posao odradili puno bolje nego u nekim drugim državama. „Ali po Hrvatskoj imamo nekoliko stožera za histeriju“, nastavio je Milanović: „Ne treba vjerovati huškačima, onima koji šire histeriju, i koji na tome žele politički profitirati. To je nešto najružnije što sam u Hrvatskoj vidio od rata“. Aktualno stanje nije katastrofa, već humanitarna kriza, ustvrdio je. Na upit hoće li prihvatni centri u Čepinu i Belom Manastiru ostati u funkciji Milanović je odgovorio: "Za svaki slučaj, jer može doći tisuću ili deset tisuća ljudi, a ne mora doći nitko“. Ponovio je kako Hrvatska neće biti europski izbjeglički centar, iako bi to nekome na sjeveru odgovaralo, ne samo zbog naših kapaciteta, već i zato što bi bi se izbjeglice vjerovatno pobunile, pa je jedini način da ih se civilizirano propusti.
Mađarski su mediji objavili da je mađarsko ministarstvo obrane pozvalo na mobilizaciju vojne rezerviste kako bi pomogli u kontroli izbjegličke krize. 
Ravnatelj odjela za granice u mađarskoj policiji Laszlo Balazs objavio je da su iz Hrvatske u Mađarsku do sada ušla 7993 migranata. Prema posljednjim podacima austrijske policije tijekom noći i prijepodneva u tu je zemlju iz Mađarske pristiglo 6700 ljudi. AFP je, pozivajući se na savjetnika mađarske vlade Gyorgyja Bakondija, objavio na hrvatsko-mađarskoj granici do jučer razvučeno 28 kilometara žičane ograde. Na njezinu postavljanju angažirano oko 500 vojnika, a najavljeno je da će ona biti duga četrdesetak kilometara.

Ministar Ranko Ostojić o predsjedničinom povjereniku za migrantsku krizu

Barbara Vid javila se iz Tovarnika

Izvještaj Samira Klasičeka iz Belog Manastira