Milijarda ustaje/One billion rising – Osijek, 2018.

Milijarda ustaje/One billion rising – Osijek, 2018.

fotografija web stranica Skloništa za žrtve nasilja

"Milijarde ustaju" akcija je koja će se u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ održati u Osijeku u srijedu, 14. veljače u 9 sati i 30 minuta u osječkoj Tvrđi u Ulici Kamila Firingera.

Riječ je o globalnoj plesnoj kampanji koju je započeo UN i koja je usmjerena protiv nasilja nad ženama. Cilj kampanje jest pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja općenito.

Kampanja je započela na Valentinovo 2012. god. kao reakcija na zastrašujuću statistiku da će jedna od tri žene na planeti biti pretučena ili silovana, što s obzirom na svjetsku populaciju od preko 7 milijardi stanovnika iznosi više od milijardu žena i djevojčica. U preko 200 zemalja svijeta žene, muškarci i mladi protestiraju, ustaju i plešu protiv nasilja nad ženama.

 

Cilj ove manifestacije je solidarizirati se s borbom protiv nasilja, upozoriti na njegove štetne vidljive i nevidljive posljedice, pozvati i ohrabriti žene žrtve nasilja, ali i sve ljude da prijave nasilje i ne zatvaraju oči. Ustajemo kako bismo pokazali odlučnost u stvaranju nove svijesti – svijesti koja se odupire nasilju sve dok ono postane sasvim nezamislivo i neprihvatljivo.

/tekst web stranica Skloništa za žrtve nasilja/