Miljenić: Ubrzat ćemo sudske postupke!

Miljenić: Ubrzat ćemo sudske postupke!

Orsat Miljenić, foto: D. Lončarić

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas je u posjetu Osijeku. Sastao se s predsjednicima svih sudova na području županije, predstavnicima Županijskog državnog odvjetništva, a poslijepodne će razgovarati i s gradonačelnicima na ovom području.

Ministar Miljenić na Županijskom sudu u Osijeku sastao se s predsjednikom tog suda Antom Rašićem te svim predsjednicima općinskih i prekršajnih sudova na području Osječko-baranjske županije. Tema je sastanka bio prijedlog ministra pravosuđa o budućoj pravosudnoj mreži općinskih i prekršajnih sudova. 

Miljenić je izjavio kako je Osijek prvo mjesto u kojem je pravosudnim dužnosnicima i djelatnicima pojasnio novosti koje će donijeti reforma pravosuđa, ako zakon prihvati Hrvatski sabor. Dodao je kako ne sumnja u saborsku potporu tako da bi dio reformi trebao početi već u srpnju ove godine, a tijekom sljedeće godine spojili bi se neki sudovi u našoj zemlji. Ministar pravosuđa je izjavio kako ovom reformom pravosuđa namjerava ubrzati postupak rješavanja sudskih sporova za 30 posto, a ukupno stanje u našem pravosuđu ocijenio je ocjenom- vrlo dobar. Dodao je kako je Hrvatska prema broju sudaca po stanovniku druga na području cijele Europe, no da oni nisu ravnomjerno opterećeni poslom. Posebice će promjene doživjeti žalbeni postupci tako da će žalbe na rješenja, primjerice nekog suda u Osijeku, moći rješavati sudac u Dubrovniku, ako je manje opterećen od onoga u Osijeku. Govoreći o smanjenju broja djelatnika Miljanić je istaknuo kako neće biti otkaza nego će se višak djelatnika u pravosuđu riješiti odlascima u mirovinu i prekvalifikacijama. Na području koje danas pokriva osječki Županijski sud postojat će samo jedan općinski sud koji se možda neće tako zvati. Svi ostali sudovi koji danas nose naziv "općinski" bit će ispostave i jedina je promjena što neće imati predsjednike nego će njima upravljati jedan sud u Osijeku. "Građani neće osjetiti promjene i objedinjavanje sudova jer neće oni morati nikamo putovati nego će umjesto njih putovati suci ili spisi", istaknuo je ministar Miljenić. Spomenuo je i objedinjavanje zajedničkih službi te dodao kako nema nikakve logike da jedan mali sud s pet sudaca ima posebno računovodstvo, radi javnu nabavu, brine o kadrovima i slično....

O planu reorganizacije pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj ministar Orsat Miljenić razgovarao je i sa sucima i državnim odvjetnicima u Osijeku u Županijskom državnom odvjetništvu. 

Ministra je poslijepodne primio i zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin, a organiziran je i sastanak s gradonačelnicima svih gradova u kojima postoje sudovi na području te županije. 

Pravosudni djelatnici u Osječko-baranjskoj županiji ne očekuju velike pomake do kojih bi trebalo doći pravosudnom reformom. Za područje Slavonije i Baranje, u kojoj je sada 12 prekršajnih sudova, predviđeno je da ostanu samo tri i to u Osijeku, Vukovaru i Slavonskom Brodu. Od sedam postojećih općinskih državnih odvjetništava trebala bi ostati samo tri- Osijek, Požega i Vukovar. Reforma ipak ne bi trebala smanjiti broj sudaca, koji su ionako zatrpani velikim brojem predmeta koje godišnje obrađuju. Prema riječima Ante Rašića, predsjednika Županijskog suda u Osijeku, na tom je sudu tijekom 2013. godine obrađeno 8.500 sudskih predmeta, a tri tisuće predmeta preneseno je u ovu godinu, što je po njemu jako dobar rezultat.

orsat-2.jpg  Ministar Orsat Miljenić i predsjednik Županijskog suda u Osijeku Anto Rašić

 

Poslušajte u nastavku izjave ministra Orsata Miljenića i predsjednika Županijskog suda u Osijeku Ante Rašića, koji je komentirao spajanje nekoliko sudova, odnosno ukidanje koje će smanjiti broj predsjednika, ali neće utjecati na brzinu rješavanje spisa.