Miloradu Momiću nepravomoćno 15 godina

Miloradu Momiću nepravomoćno 15 godina

Zbog sudjelovanja u ratnom zločinu, u kojem je ubijeno šest civila bošnjačke nacionalnosti s područja Srebrenice, od kojih trojica maloljetnika, osječki Županijski sud danas je proglasio krivim Milorada Momića (51), bivšeg pripadnika srpske paravojne postrojbe "Škorpioni" i nepravomoćno ga osudio na 15 godina zatvora.

Oglašen je krivim da je dana 16. i 17. srpnja 1995. godine sa svojom paravojnom postrojbom „Škorpioni“, pridruženoj vojnoj formaciji u sastavu Vojske Republike Srpske protiv oružanih snaga Armije BiH sa pripadnicima svoje postrojbe, nakon što su preuzeli šest osoba bošnjačke nacionalnosti s područja Srebrenice mlt. Dinu Salihovića, mlt. Safeta Fejzića, mlt. Azmira Alispahića, Jusu Delića, Smajila Ibrahimovića i Sadika Salkića, koji su ranije lišeni slobode, a po osvajanju UN-ove „zaštićene zone – Srebrenica“, postupajući po naređenju zapovjednika „Škorpiona“ Slobodana Medića, zajedno s Perom Petraševićem, Branislavom Medićem i Slobodanom Davidovićem pucao iz vatrenog oružja u leđa svezanih uhićenika te tako lišili života četvoricu njih, a preostaloj dvojici naredili da tijela ubijenih prenesu u spaljenu vikendicu Hasana Zvizdića da bi potom ovoj dvojici naredili da u navedenoj vikendici legnu s licem prema tlu, te i njih lišili života pucajući im iz vatrenog oružja u leđa i glave, nakon čega je Darko Milković pripadnik Škorpiona po naređenju Slobodana Medića leševe polio benzinom i zapalio ih. 
U konkretnom slučaju optuženik je kršeći pravila međunarodnog prava iz Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i Dopunskog Protokola uz Ženevsku konvenciju o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol II), ostvario sva zakonska obilježja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona RH. 
Presuda je nepravomoćna i protiv iste opt. Milorad Momić ima pravo žalbe Vrhovnom sudu RH, a po osnovu čl. 123. st. 2. ZKP/08 zbog visine izrečene kazne zatvora istom je produljen istražni zatvor koji može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka.
Momiću se sudi i za ratne zločine u Berku 1991.
Miloradu Momiću na osječkom se Županijskom sudu sudi i za ratni zločin 1991. u Berku, kod Vukovara, odakle je i rodom. Momić je nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pobjegao u Srbiju, a kasnije u Francusku, gdje je živio do 2011. kada je izručen Hrvatskoj temeljem Interpolove tjeralice. Naime, zbog ratnog zločina protiv hrvatskih civila u Berku 1991., na zahtjev hrvatskog pravosuđa Francuska je Momića izručila u rujnu 2011. godine. U tom kaznenom postupku koji se vodio na Županijskome sudu u Vukovaru Momić je nepravomoćno koncem 2013. osuđen na tri godine zatvora, koji je dijelom izdržao u istražnom zatvoru. Prvostupanjsku presudu za ratne zločine u Berku, nakon uložene žalbe, Vrhovni sud RH je ukinuo, a Momić je pušten iz pritvora te je ponovljeno suđenje za ratni zločin u Berku čekao na slobodi. Ponovno je uhićen 25. kolovoza 2014., te je optužen za ratni zločin ubojstva šestorice bošnjačkih civila na području Srebrenice 1995. 
Osječko Županijsko državno odvjetništvo je, temeljem odredbi Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima preuzelo kazneni progon Momića za ovo kazneno djelo, od Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije.
Prema pisanju medija, velik dio pripadnika srpske paravojne postrojbe Škorpioni i danas se nalazi u Srbiji. Osim ratovanja u Hrvatskoj bili su angažirani i u vojnim akcijama na području BiH, a kasnije i Kosova.