Ministar Anton Kliman u Vukovaru: Velike razvojne mogućnosti za turizam

Ministar Anton Kliman u Vukovaru: Velike razvojne mogućnosti za turizam

Ministarstvo turizma uključit će se u obnovu Vukovarskog tornja, najavljeno je na današnjem radnom sastanku ministra Antona Klimana i vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića održanom danas u Vukovaru.

Kontinentalni turizam u istočnoj Slavoniji ima priliku za razvoj ali samo pod uvjetom objedinjavanja svih istočnoslavonskih destinacija u jednu, da se kao takva ponudi na tržištu, poručio je iz Vukovara ministar turizma Anton Kliman, nakon što je u Palači Srijem razgovarao s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i turističkim djelatnicima te županije.
"Moramo motivirati dolaske domaćih turista, kao i pronaći načine stimuliranja dolaska domaćih gostiju. Nemojmo se zavaravati da će ovdje hrliti horde stranaca", kazao je Kliman, dodavši da Ministarstvo turizma neće diktirati pojedinim destinacijama što bi trebale učiniti da potaknu dolazak turista, ali će s određenim mjerama, o kojima se prethodno mora postići dogovor s Ministarstvom finacija, pokušati podići domaće turističko tržište. 
"Čini mi se da ima volje za takav vid suradnje i poticaja za posjećivanje takvih destinacija kao što je kontinent", ocjenio je Kliman. Rekao je i da će Ministarstvo turizma pomoći obnovu vukovarskog Vodotornja za što, kako je najavio, može po pravilnicima maksimalno izdvojiti milijun kuna.
Direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak navela je kako je Vukovarsko-srijemska županija u 2015. godini ostvarila više od 110.000 noćenja, što je za 18 posto više nego 2014. godine, dok je u prva tri mjeseca ove godine broj noćenja u toj županiji veći za 8,3 posto, a u dolascima za 22,9 posto posto u odnosu na prva tri mjeseca 2015. godine.
"Naš uspjeh je i veći ako znamo da smo u posljednje dvije godine imali pisane preporuke iz različitih ministarstava o nedolasku u Vukovarsko-srijemsku županiju. Prije dvije godine, to je bilo zbog poplave, a prošle godine radi izbjegličkog vala", navela je. Ocijenila je da sadašnji sustav potpora koje se ostvaruju putem Hrvatske turističke zajednce, a koje se računaju na dvije decimale sukladno postotnom udjelu u noćenjima kontinentalne Hrvatske, ne pogoduje tome da se razvijaju turistički nerazvijena područja iako se radi upravo o potporama za nerazvijena područja.
Navela je kako je šest turističkih zjednica s područja Vukovarsko-srijemske županije na netom završenom natječaju za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima kandidiralo 23 projekta. Podsjetila je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 1891 turistički krevet u 66 objekata od kojih je 25 posto hotelski smještaj, a u strukturi gostiju prevladavaju poslovni te dolasci školskih ekskurzija, što turističkim zajednicama predstavlja i određeni problem jer je velika većina gostiju oslobođena plaćanja boravišne pristojbe.
"Od takvih gostiju, a tu prvenstveno mislim na školske ekskurzije koje u velikom broju pohode Vukovar, sustav turističkih zajednica nema prihoda, kao što nema niti od jednog putnika s kruzera, što je problem jer kao nositelji promocije riječnog kruzinga ne dobivamo prihod koji se ovdje ostvari", navela je Rujana Bušić Srpak, rekavši kako su nekim vukovarsko-srijmskim turističkim zajednicama izvorni prihodi, posebice od turističke članarine, smanjeni i za 50 posto.
Tijekom boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ministar turizma Anton Kliman obići će Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture, Ladanjsko imanje Principovac u Iloku, Gradski muzej Vinkovci te OPG Ilije Rimca u Cerni na županjskom području.