Ministar Dario Nakić u Vukovaru

Ministar Dario Nakić u Vukovaru

fotografija HRV

Ministar zdravlja Dario Nakić ocijenio je u Vukovaru kako je zdravstveni sustav na području Vukovarsko-srijemske županije zadovoljavajući, i to ponajprije zahvaljujući ljudima koji se na terenu o njemu brinu, ali, rekao je, još ima puno prostora da se stanje bitno poboljša.

U bolnici u Vinkovcima smo zatekli vođenje ustanovom koje je u ranijem mandatu bilo, da ne budem pregrub, dosta loše i tražimo načine kako odmah ukloniti uočene nedostatke, izjavio je novinarima Dario Nakić, dodajući kako je, primjerice, na odjelu radiologije uređaj koji ne radi dvije godine jer treba riješiti neke probleme. 
"Čim smo došli do promjene ravnatelja, krenuli smo rješavati taj problem i problem vinkovačke oftamologije. To je potpuno novouređeni odjel koji stoji prazan jer nema opreme. Odmah sam nazvao ministra Tolušića da vidim kako bismo iz EU fondova mogli opremiti taj odjel", izjavio je novinarima ministar Nakić nakon razgovora sa županom Božom Galićem o stanju u zdravstvu na području Vukovarsko-srijemske županije.
Također je najavio kako će se za vukovarsku bolnicu nabaviti CT uređaj, koji stoji oko četiri milijuna kuna, a najesen bi trebao biti instaliran.

Na pitanje novinara što misli o sanaciji bolnica, Nakić je ocijenio da ona nije uspješno provedena i može se postaviti pitanje što je bio njezin cilj - sanacija kao sanacija ili sanacija kao preuzimanje kontrole nad tim ustanovama. "Ne mogu županije vraćati dugove bolnica. To ne možemo očekivati od njih. Bilo bi to prebacivanje odgovornosti. Moramo načiniti reformu. Bolnice, u suradnji s ministarstvom i HZZO-om, uz pomoć i kontrolu županija, dovest će do toga da se sustav stabilizira i da sam počne vraćati dugove", poručio je Nakić.
U vezi s problemom zadržavanja mladih liječnika u Hrvatskoj, ministar Dario Nakić je rekao da su, kad je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na raspolaganju EU fondovi, a kad je riječ o bolničkim specijalizacijama, taj bi se problem trebao riješiti povećanjem upisnih kvota na medicinskim fakultetima. "Dogovorili smo za sljedeću godinu da to bude povećanje za 40 do 50 studenata, i to bi nas zadovoljilo. Prošle godine, od 480 diplomiranih liječnika njih 450 je nastavilo raditi u Hrvatskoj", dodao je. Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, sanacija vinkovačke i vukovarske bolnice loše je provedena. "Veseli me način pristupa Ministarstva zdravlja tom problemu jer svima nam je cilj da zadržimo i još više poboljšamo zdravstvenu skrb, a da pritom ne opteretimo građane novim izdvajanjima", rekao je Galić.  Tijekom boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji ministar zdravlja Dario Nakić obišao je Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima i Opću županijsku bolnicu i bolnicu hrvatskih veterana u Vukovaru.