Ministar Horvat posjetio slatinsku tvrtku Agroduhan

Ministar Horvat posjetio slatinsku tvrtku Agroduhan Ministar Horvat posjetio slatinsku tvrtku Agroduhan
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas
Foto: HRT/M.Milas Foto: HRT/M.Milas

Foto: HRT/MIrta Milas

Budućnost trgovačkog društva Agroduhan iz Slatine u gotovo 100-postotnom državnom vlasništvu nije upitna, rekao je prilikom posjeta toj tvrtki ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Prošle je godine država sa 7 i pol milijuna osigurala likvidnost Agroduhanu, a prema odluci Europske komisije duhan će se i dalje proizvoditi u Virovitičko-podravskoj županiji. Ministar Darko Horvat rekao je kako je Agroduhanu potrebna svježa financijska injekcija i iskorak prema povećanju proizvodnje. "Želja koju sam danas imao prilike čuti iz prve ruke - konkretna konfekcija gotovog proizvoda, dobra je vijest za ovu lokaciju  i za ovu županiju. Agroduhan u ovom trenutku ima dva vrlo potentna strateška partnera koji su spremni investirati u tu tvrtku te za preko stotinu kooperanata i 55 radnika stvoriti novu perspektivu i osigurati primarnu proizvodnju. Što će se dalje događati ostaje i na CERP-u i na resornom ministarstvu koje upravlja državnom imovinom, ali i na lokalnoj politici. Ova je tvrtka državna imovina, no ona nije u velikim problemima. Ipak - nužna joj je nova investicija kako bi se ta primarna djelatnost, ali većeg volumena i uz dodanu vrijednost i događala na ovom prostoru".       

Predsjednik Uprave Agroduhana Tomislav Tomić rekao je kako ta tvrtka s proizvodnjom na 630 hektara i sa 150 kooperanata želi u skoroj budućnosti proširiti svoju djelatnost. "Želimo proizvoditi cigarete i tražimo strateške partnere. Pojavljuju se potencijalni ulagači te vjerujem da ćemo u toj namjeri i uspjeti. Proizvodnja duhana na području Virovitičko-podravske županije vrlo je važna - mi smo jedan od obrađivača duhana, a Tvornica duhana Rovinj drugi. Oko 95 posto proizvodnje duhana odvija se na području naše županije. Duhan je visokoakumulativna kultura i učinit ćemo sve, naravno uz pomoć Vlade i Županije, da ova tvrtka opstane, da se razvija i da proizvodnja duhana u Hrvatskoj ima svoju budućnost. Mislim da je to jako važno, akumulacija na hektaru duhana može biti i do 100 tisuća kuna bruto prihoda. Imamo već proizvođače koji imaju europske prosjeke prinosa, preko 4 tone, nastojimo iz godine u godinu zajedno s našom tehnološkom službom tu proizvodnju podizati na veću razinu. Činjenica je da hektari "padaju" i da su proizvođači sve stariji, međutim - moderniziramo se. Nabavili smo četiri kombajna i novu mehanizaciju. U stalnom smo kontaktu s našim kooperantima, savjetujemo ih da se preusmjere na mehaniziranu obradu te da povećavaju površine i prinose. Na taj ćemo način očuvati proizvodnju. Negdje smo na 1500 tona robe godišnje. Kako bismo proširili svoju djelatnost 2017. godine počeli smo  raditi uslužnu obradu za FCV German Tobacco i sad smo na otprilike 2500 tona godišnje. Naša sezona ne traje više dva mjeseca. Prvog smo travnja završili kako našu obradu od jesenas, tako i obradu ino partnera.  Nedavno potpisani sporazum na tri godine trebao bi ići u cilju do 4 000 uslužne obrade  te bi uz obradu naših 1000 tona taj posao trajao puno mjeseci. Imamo 55-ero zaposlenih, no od ove tvrtke živi preko stotinu obitelji s našeg područja i to je za ovaj kraj vrlo bitno. Nadamo se da će to tako i ostati i da ćemo dosadašnji dobar posao još unaprijediti. Imamo jooš dva izdvojena pogona u Šarovci i pripremljen projekt za dosta sušara, imamo u Ćerealijama tvrtku kćer s 40-tak hektara ratarskih površina koje se u budućnosti mogu prenamijeniti za drugu proizvodnju. Imamo inženjere i agronome koji imaju puno znanja i ova tvrtka ima budućnost. Vjerujem da ćemo naći zajednički jezik sa spomenutim investitorima te oplemeniti ovaj posao."